Wat heb je nodig:
- 1/2 bloemkool
- Olijfolie om in te bakken
- Versgemalen zwarte peper
- Zout
- 150 gram labneh of dikke yoghurt met een snuf zout erdoor
- 2 eetlepels za’atar
- Volkoren pita of platbrood
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor tot 220 °C.
- Trek de bladeren van de bloemkool en doe in een grote kom. Snijd de bloemkool in roosjes en doe samen met een flinke scheut olijfolie, peper en zout bij de bladeren in de kom. Meng alles goed en spreid uit op een bakplaat.
- Rooster de bloemkool 15 minuten. Verlaag de temperatuur tot 180 °C en rooster de bloemkool nog 10 tot 20 minuten. Zo zorg je ervoor dat de bloemkool aan de buitenkant mooi bruin wordt, maar de binnenkant ook gaart en zacht wordt. Schep af en toe om zodat ze gelijkmatig garen.
- Spreid met de achterkant van een lepel de labneh uit over een bord en leg de bloemkool erop. Maak af met nog wat olijfolie en de za’atar en serveer met pita of platbrood.
Zo maak je de labneh:
Voeg een snuf zout toe aan 500 gram Griekse (of andere dikke) yoghurt. Ik doe dit altijd gewoon in de bak waarin de yoghurt al zit, scheelt afwas. Meng goed en doe de yoghurt in een met kaasdoek bedekte zeef boven een grote kom.
Als je geen kaasdoek hebt, mag een schone theedoek natuurlijk ook. Knoop de doek die je gebruikt dicht en laat de yoghurt minstens twee uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast uithangen. Afgedekt in de koelkast blijft de labneh minstens een week goed.
Zo maak je platbrood:
Meng voor één platbrood 60 gram volkoren tarwemeel, 1 eetlepel (25 gram) Griekse yoghurt, 10 gram olijfolie of boter en een snuf zout. Kneed alles door elkaar en voeg nog een mini beetje water toe (ongeveer 1 eetlepel). Kneed tot een soepel deeg en laat 30 minuten rusten. Rol het deeg uit en bak in een droge koekenpan ongeveer een minuut per kant gaar.
Solo
Naast veertig geweldig lekkere recepten als blended chia-chocopudding met tahin, geen-werk-salades en tosti met palmkool en olijven tipt Emma de Thouars in haar nieuwste kookboek ook hoe je het koken in je eentje het best kunt managen. Van een capsule kitchen vol smaakmakers tot handige plannings- en boodschappentips en slim omgaan met restjes.
- Solo
- Sophia van den Hoek