Droom groot
Wisten jullie toen jullie in 2016 met Vedder & Vedder begonnen meteen: dit kan big worden?
E: “Ja, we waren vanaf het begin heilig overtuigd dat we met het idee van persoonlijke sieraden iets bijzonders in handen hadden en hebben altijd groot gedroomd. Al is wat toen groot was, terugkijkend best wel klein. Wanneer je eenmaal gaat groeien, worden je dromen namelijk ook steeds groter.”
A: “Veel mensen denken dat het meteen ontploft is qua succes. Maar daar is best een lange tijd overheen gegaan. Je denkt: iedereen zit op ons idee te wachten, maar als er vervolgens geen bestellingen binnenkomen en je zelfs de stagiaire niet meer kunt betalen, omdat er alleen maar geld uitgaat, is het soms lastig om in die droom te blijven geloven.”
Wanneer kwam die omslag?
E: “Na een jaar begonnen we te merken dat het een beetje ging lopen. Niet dat we opeens uit de zorgen waren, maar we zagen wel: oké, er zit groei in Vedder & Vedder. Dat heeft ons op de been gehouden. Pas na twee jaar hadden we het idee dat we eindelijk een beetje adem konden halen.”
A: “Kijk, je kosten groeien ook mee, dus onderaan de streep houd je die eerste periode bijna niks over. Dan denk je soms wel: waar doe ik dit eigenlijk voor? Waarom ben ik in godsnaam gaan ondernemen? Want als ik nu gewoon een baan had gehad, had ik veel meer verdiend.”
E: “Je moet echt lange tijd investeren, heel hard werken en in die droom blijven geloven. Ik denk dat dat is waarom wij uiteindelijk zover zijn gekomen.”
Ken je talent
Hebben jullie een onderlinge verdeling qua kwaliteiten?
E: “Ik ben meer van de ideeën en het creatieve deel. Anne is commerciëler, die ziet meteen of iets gaat lopen. Als zij zegt: ‘Ik denk dat dit wel een succes zal worden’, durf ik daarop te vertrouwen.”
A: “Esther is heel creatief en precies. Zij denkt alles tot in de puntjes uit voordat we een product lanceren. Ik ben veel impulsiever.”
E: “Ik kan nog weleens twijfelen en dingen over-analyseren. Maar als Anne echt ergens in gelooft, dan bijt ze zich erin vast en slaagt het meestal ook wel. Anne trekt mij in dingen mee, en ik rem haar soms af. Die balans maakt dat het perfect werkt tussen ons.”
In jullie boek No Guts, No Gold vertellen jullie dat jullie dachten: we zijn nergens goed in...
A: “Klopt, in die beginperiode dachten we dat we niet knap, leuk en rijk genoeg waren en belandden we in een negatieve spiraal. Op een gegeven moment hadden we zoiets van: er moet iets veranderen en toen zijn we The Secret gaan lezen. Vanaf dat moment hebben we echt geprobeerd om elke dag positief te denken, ook al was de situatie er niet naar. En dan merk je op een gegeven moment dus ook dat er veel positieve dingen naar je toe komen.”
E: “We hebben onze dromen altijd gemanifesteerd. Niet zo van: ik wil dit en morgen moet het gebeuren. Het was meer dat ik op onbewuste momenten – onder de douche of in de auto – even stilstond bij waar ik heen wilde en dat dan ook voor me zag. Als je dat continu doet, gaat je onderbewuste vanzelf keuzes maken die daartoe leiden.”
A: “Dat manifesteren deden we al toen we duizend euro in de min stonden. We hadden toen al de hoop en drive van: het gaat ooit gebeuren.”
E: “We willen jonge vrouwen ook heel erg meegeven dat je niet de knapste of rijkste hoeft te zijn, of alles mee moet hebben om succesvol te zijn. Het is juist goed om niet perfect te zijn. Daardoor ga je alleen maar harder werken om wél dat succes te halen.”
A: “Succes zit niet in perfectie. Instagram kan een heel vertekend beeld geven, want daar lijkt iedereen succesvol en knap. Je moet je daar echt niet blind op staren. Zelf vind ik het leuk om mensen te volgen die laten zien dat ze niet perfect zijn. Ik laat het zelf ook zien als het minder goed gaat, ik denk dat dat je benaderbaar maakt.”
Hebben jullie nooit onderlinge strijd?
E: “Nee eigenlijk niet, hoe meer we samen zijn, hoe beter het gaat. Ik denk ook dat hoe groter je zakelijk wordt, hoe minder die struggles zijn, omdat je allebei verantwoordelijk bent voor andere dingen.”
A: “In het begin hadden we meer worstelingen. Wanneer je in geldnood zit en continu stress hebt of het wel gaat werken, komt nu eenmaal niet de beste versie van jezelf naar boven. Maar als iets nu niet lekker loopt, denken we: ach we hebben wel voor hetere vuren gestaan, hier komen we ook wel weer overeen.”
Durf te vernieuwen
Jullie zijn niet bang om na sieraden ook in de beauty te stappen...
A: “We zijn vorig jaar met Feather Women gestart, omdat beauty een enorme passie is van ons allebei. We zijn er altijd mee bezig hoe je er zo goed mogelijk uit kunt zien met zo min mogelijk werk, en kijken heel erg naar waar we zelf behoefte aan hebben. Dat begon met striae-crème tijdens Esthers zwangerschap en inmiddels hebben we ook een face-olie, gummies, een zwangerschaps body balm en zijn we bezig met een CC-crème, shampoo en make-up die goed is voor je huid.”
E: “Wij vinden het opzetten van bedrijven heel leuk en halen daar veel energie uit. We zijn altijd innovatief bezig. Als we een idee hebben, gaan we er meteen mee aan de slag. ‘Release early and release often’, zegt Anne altijd. Dan krijg je namelijk ook meteen feedback van de klant en kun je jezelf verbeteren. Het eerste product is nooit perfect, en het is ook niet erg als je je schaamt voor die eerste versie.”
A: “Wij denken altijd: hoe meer je probeert, hoe meer succes je kunt behalen. Al maak je dan ook meer fouten, daar moet je wel tegen kunnen. Het leven bestaat uit heel veel deurtjes, achter sommige zit succes en achter andere zit niets, die moet je snel weer dicht doen. Maar als je nooit een deurtje openmaakt, en jezelf dus niet vernieuwt, weet je ook niet wat je had kunnen bereiken.”
Zijn er dingen die jullie nog heel graag willen doen?
E: “Er is heel veel wat we nog willen, we zijn nog lang niet klaar met vernieuwen. Voor nu is ons doel om Feather Women net zo groot te maken als Vedder & Vedder. We hebben met elkaar afgesproken dat de champagne opengaat als Feather Women een maand meer omzet heeft dan Vedder & Vedder.”
Wees niet bang om te falen
Jullie zijn nooit bang geweest om fouten te maken...
E: “Nee, we gaan nog steeds op ons bek, en daar leren we weer van, daar gaat ons boek ook over. Je ziet zo vaak alleen maar de succesverhalen van ondernemers, en ook wij kregen vaak de vraag: ‘Bij jullie gaat alles voor de wind, hoe hebben jullie dat gedaan?’ Dat is echt niet waar, wij hebben ook veel fouten gemaakt en het via de harde weg moeten leren.”
A: “Elke fout maakt je sterker, of-ie nu groot of klein is. En de volgende keer weet je dat het je niet zo makkelijk meer zal overkomen.”
Waarvan denken jullie nu: dat was niet zo handig?
E: “We hebben in het verleden weleens te makkelijk contracten getekend, waarvan we dachten: dat komt wel goed. En dan zaten we vast aan een deal, waar we helemaal niet blij mee waren, daarmee hebben we veel geld verloren.”
A: “In die beginjaren geloofden we nog niet genoeg in onze eigen kracht. Dan kwamen er mannen langs die zeiden: ‘Ik kan jullie groot maken’, en wij geloofden dat in plaats van te denken: die man weet helemaal niet wat er in onze branche speelt, dat weten we zelf veel beter. Nu durven we veel meer op onszelf en ons eigen gevoel te vertrouwen, dat hebben we echt moeten leren.”
E: “We zeggen altijd tegen jonge ondernemers: ‘Wees niet bang om te falen, dat is goed.’ Maak je fouten alleen niet zo groot als wij hebben gedaan.”
A: “Toch hebben we geen moment overwogen om dan maar te stoppen. We hebben ons falen altijd als brandstof gezien om verder te gaan.”
Stel prioriteiten
Hoe vinden jullie de balans tussen werk en privé nu jullie allebei een kleintje hebben?
A: “Eerlijk gezegd hebben we niet echt een werkverdeling of balans, het loopt allemaal door elkaar heen. Ons brein staat altijd aan, omdat onze passie voor wat we doen zo groot is. We hebben ook nooit echt vakantie, ik word er onrustig van als ik twee weken lang niet kan werken.”
E: “Toen we laatst samen in Portugal waren, ging het werk ook gewoon door. We zetten nooit een out of office aan, omdat we gewoon op de hoogte willen blijven. Wel zijn we beter prioriteiten gaan stellen sinds we moeder zijn, en dat heeft ons alleen maar productiever gemaakt. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een oppas thuis zitten. Die moet je wel gewoon doorbetalen, dus als ik dan op kantoor ben, wil ik ook het meeste uit mijn dag halen. Ik ga niet niks zitten doen, dan ben ik liever thuis bij Frankie.”
A: “Ik dacht altijd: ik weet niet of het goed is voor Vedder & Vedder als we allebei een kind krijgen. Maar het gaat beter dan ooit, juist omdat we allebei zoveel productiever zijn.”
Break-up
Jouw relatie liep deze zomer kapot, Anne. Het moet pittig zijn om er als single mom nu alleen voor te staan?
A: “Het is wel een uitdaging, want ik moet alles alleen regelen met Maas. Er moet genoeg geld binnenkomen, ik moet voor hem zorgen en ook nog twee bedrijven runnen. Gelukkig krijg ik veel steun van Esther en haar vriend, die altijd bijspringen. Hij is ook echt een familiemens, dus hij helpt me bij dingen waar ik toch een man voor nodig hebt, zoals de box in elkaar zetten. Mijn drive is groter dan ooit, want ik wil Maas alles kunnen geven en besef heel goed dat ik daar hard voor moet werken.”
E: “Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat je niet alle ballen in de lucht kan houden. Anne houdt nu een paar belangrijke ballen hoog en de rest laat ze vallen.”
A: “Ja, zoals sporten of massages voor mezelf nemen. Ik doe veel minder sociale dingen en ga lang niet meer zo vaak uit eten als ik vroeger deed.”
E: “Door het moederschap ga je veel selectiever met je tijd om. Dingen die niet echt belangrijk zijn, zoals een koffietje drinken met een kennis, skip je sneller.”
Was het lastig om zo kort na de geboorte van Maas te beslissen: dit werkt niet, ik stop met deze relatie?
A: “Zeker, je denkt in het begin heel erg: ligt het nou aan mij, ben ik nu zo veeleisend in mijn relatie? Het liefst steek je je kop in het zand en denk je: laat maar, het lost zich vanzelf wel op. Maar dat deed het niet, en ik wilde het beste voor mijn kind, dus moest ik wel die keuze maken om ermee te stoppen. Na de breuk was er eerst verdriet en ongeloof, maar ik ben niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten en ben meteen dingen gaan regelen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat ik altijd onafhankelijk ben geweest. Het is een harde realiteit waar ik doorheen ga, maar ik weet wel dat ik geen man nodig heb; ik kan het allemaal zélf. Ik weiger om in die slachtofferrol te gaan zitten. Ik ben niet zielig en zo wil ik ook niet gezien worden. En daarnaast heeft onze relatie ook iets heel moois opgeleverd, onze zoon Maas, en daar ben ik heel dankbaar voor.”
Je bent ook hier weer sterker uitgekomen?
A: “Ja, ik ben nu gelukkiger dan ik was in mijn relatie. Dat gevoel heb je natuurlijk niet meteen, maar op een dag word je wakker en zie je weer de zon. Ik zei vanochtend tegen Esther: ‘Ik durf eindelijk weer te dromen.’ Dat was ik een beetje kwijtgeraakt, doordat ik zo vast was komen te zitten. Ik zie alles weer positief in en wil me echt op Maas focussen, hij is mijn alles.”
Trouwplannen
Esther, jij werd in juni ten huwelijk gevraagd. Heb je met een drukke baan én een gezin wel tijd om je bruiloft te plannen?
E: “Zeker, we zijn al een beetje begonnen met plannen maken en naar locaties aan het kijken. We willen graag in juni 2026 op Ibiza trouwen, omdat we elkaar daar hebben ontmoet en hij me daar ook ten huwelijk heeft gevraagd. De bruiloft willen we óf in een groot huis met een tuin doen óf we willen een beachclub afhuren. Ik ben ook al een beetje aan het kijken naar wat een mooie jurk zou zijn. En dan niet eentje, ik wil er natuurlijk wel meerdere.”
A: “De bachelorette wordt ook heel belangrijk, daar zijn we ook al over aan het brainstormen.”
E: “Het moet de dikste bachelorette worden, die er maar kan zijn!”
- Ruud Janssen