Bovendien is de groeicyclus van met name bomen en struiken zodanig dat je die het beste in het najaar kunt planten. Dat geldt trouwens ook voor bolgewassen, want als je in het voorjaar van een mooie bloementuin wilt genieten, moeten die bollen echt op tijd de grond in!
Infiltratie van regenwater
Overal in het land zijn in de afgelopen jaren initiatieven ontstaan om ervoor te zorgen dat tuinen minder vaak geheel betegeld zijn. Een tuin met beplanting erin zorgt niet alleen voor een fraaiere aanblik, maar helpt ook overtollig regenwater gemakkelijker af te voeren. Het water kan immers niet door tegels heen, maar wel heel simpel in de grond zakken tussen de planten door. De experts van Heijnen Planten weten precies welke planten, struiken en bomen je het beste in je tuin kunt zetten en welk effect je daarmee bereikt. Er valt immers nogal wat te kiezen en als je geen kennis van zaken hebt, weet je nauwelijks waar je moet beginnen.
Onderhoudsarme tuin
Wel de lusten, maar niet de lasten van een fraaie tuin? Als je niet zo veel tijd (of zin) hebt om steeds intensief onderhoud te moeten plegen, zou je kunnen kiezen voor siergrassen. Met een grassentuin van Heijnen Planten heb je namelijk vrijwel geen omkijken meer naar je tuin, terwijl je intussen volop kunt genieten. Siergrassen blijven namelijk zomer en winter mooi. Bovendien zijn het uitstekende bodembedekkers, die ervoor zorgen dat onkruid minder kans krijgt. Een ander pluspunt van siergrassen is dat ze er in heel veel verschillende vormen, kleuren en hoogtes zijn. Dit stelt je in staat om in verschillende hoogtes te werken, waarbij de hogere soorten prima als afscheiding kunnen dienen. Je hebt er verder nauwelijks onderhoud aan: eens per jaar snoeien is meestal al voldoende!
Een ware bloemenpracht
Loop je wel eens langs een tuin en sta je versteld van de weelderige bloemenpracht? Het is echt niet zo ingewikkeld om zelf zo’n fraaie tuin aan te leggen. Met slechts enkele fraaie struiken, zoals de hortensia of forsythia, kun je al een fantastisch resultaat bereiken. Belangrijk is wel dat je bij het planten van struiken goed let op de specificaties die door de kweker worden aangegeven. Elke struik vraagt om andere omstandigheden. Zo doet de rododendron het bijvoorbeeld goed in een zure bodem, terwijl andere struiken een meer kalkrijke grond nodig hebben. Ook is het goed om te weten hoe groot een struik kan worden en mede daarop je keuze te baseren. Sommige struiken worden zo groot, dat ze een kleine tuin geheel in beslag kunnen nemen. Andere soorten blijven juist zeer compact, zodat je ze goed kunt combineren met andere planten. Tip: maak vooraf een tekening op schaal van je tuin.
- Adobe Stock