Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Artsen maken zich zorgen om gellak vanwege allergie

In ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen die een zogenoemde acrylatenallergie hebben opgelopen. Artsen verspreiden massaal de boodschap om er erg voorzichtig mee te zijn, want het kan de rest van je leven voor serieuze problemen zorgen. 

gellak

Gellak

Gellak, we hebben het allemaal weleens gebruikt. Het is een nagellak die uitgehard moet worden onder een uv-lamp. Het blijft daardoor veel langer zitten dan gewone nagellak. Maar het gebruik is niet zonder risico’s, blijkt nu.

Stijging

In het Amsterdam UMC komen steeds meer mensen met een zogenoemde acrylatenallergie die ze hebben opgelopen door gelnagels. Tien jaar geleden testte 2,3 procent van alle patiënten in het Amsterdamse ziekenhuis positief op de allergie. Nu is het percentage meer dan 4 procent, dat is nogal een stijging. En volgens dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer, erg zorgelijk, dat vertelt hij aan NOS Stories. Door gelnagels zelf kun je uitslag krijgen of kortademig worden, maar een acrylatenallergie – dit is een groep van verschillende chemische stoffen – kan in de toekomst grote gevolgen hebben.

Het blijkt namelijk dat veel medische hulpmiddelen van deze kunststoffen worden gemaakt, zoals gehoorapparaten en contactlenzen. Als je allergisch bent geworden, stoot je lichaam zich af tegen deze hulpmiddelen, wat betekent dat je er geen gebruik meer van kunt maken.

Oplopen van

De allergie kan ontstaan als de gellak in contact komt met de huid of met een wondje. "Vooral als de gellak nat is", benadrukt Rustemeyer. Het risico wordt groter als de lak onder de lamp niet goed is uitgehard. Zelf aan de slag gaan met een set, valt dus niet aan te raden. Ook kan het volgens Rustemeyer gebeuren wanneer je in een nagelsalon bent, "als er niet secuur wordt gewerkt."

Pink Gellac

Nagellakmerk Pink Gellac neemt deze kwestie erg serieus. Zij zijn in de zomer van 2021 al begonnen met een nieuwe formule te maken zonder bestanddelen met HEMA en Di-HEMA erin – deze bestanddelen kunnen een allergie veroorzaken. "Hoewel 95% van onze producten HEMA-vrij is en wij vanaf eind 2024 helemaal geen producten met HEMA meer zullen verkopen, neemt Pink Gellac deze berichtgeving als marktleider in gellak in Nederland uiterst serieus", schrijft het merk in hun statement.

Verder geeft Pink Gellac nog als advies mee om gellak dat de huid raakt, direct te verwijderen, en te kiezen voor een lamp die van hetzelfde merk is als de lak die je gebruikt voor optimale uitharding.