Geldvraag
Ik wil graag financieel onafhankelijk worden. Nu hoor ik veel verhalen over een Amerikaanse beweging die FIRE heet: Financial Independence, Retire Early. Wat houdt dat in? En is dit een goede manier om mijn doel te bereiken?
Charlotte van Brabander, auteur van de boeken Fire en Meer Geld, Minder Stress en oprichter van geldplatform slim sparen:
“Er bestaan verschillende gradaties van financiële onafhankelijkheid: financieel onafhankelijk zijn van je partner, van je ouders, van de bank, van arbeid. Sommige mensen willen op jonge leeftijd met pensioen kunnen, anderen willen extra financiële ruimte om deeltijd te kunnen werken of te sparen voor een droomhuis. Mijn doel is altijd geweest: onafhankelijk zijn van arbeid. Ik wil van mijn belegde geld kunnen leven, zodat ik niet hoef te werken. Veel mensen die FIRE zijn of willen worden, blijven werken. Ze kopen geen dure auto of groter huis terwijl ze dat niet nodig hebben, maar gaan heel bewust met hun geld om. Bepaal dus een concreet doel. Waar word je gelukkig van? Waar wil je geld aan uitgeven?”
Beleggen
“Wil je financieel onafhankelijk worden, dan is beleggen key. Door inflatie wordt je spaargeld jaarlijks zo’n twee procent minder waard, terwijl het leven duurder wordt.” Wie eind 2010 begon met 100 euro op een spaarrekening, had daar begin 2023 iets minder dan 82 euro van over, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Een rendement van gemiddeld zeven procent op de beurs is zeker haalbaar. Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn: je kunt het zelf doen (zie kader, red.). En als je ETF’s koopt, ‘mandjes’ met wereldwijd gespreide aandelen die een beursindex volgen, beleg je ook nog eens heel passief. Je hoeft geen bedrijven te screenen op hun resultaten en winsten, wat je wel moet doen als je losse aandelen koopt. Zelf doe ik beide, maar losse aandelen kopen voelt wel meer als gokken op de beurs en je hebt er meer kennis voor nodig. Verdiep je in elk geval in de basis van beleggen. Goed om te weten: verkoop bij een dipje op de beurs niet in paniek al je aandelen, want met een lange beleggingshorizon heb je genoeg tijd voor herstel.”
Doelbedrag
Om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden, kun je een rekentool gebruiken. Kijk bijvoorbeeld op https://tinyurl.com/charlottevanbrabander en firebeweging.nl/fire-berekenen. Volgens de FIRE-berekening moet je je maandelijkse uitgaven vermenigvuldigen met 25. Als je de uitkomst van die rekensom aan belegd vermogen hebt, kun je daarvan leven. Dat wil zeggen: je kunt jaarlijks vier procent van je geld aan jezelf uitkeren, zonder dat je vermogen opraakt.
Van Brabander: “Die vier-procent-regel is een bekende regel in de FIRE-gemeenschap. Toen ik zo’n zes jaar geleden mijn FIRE-getal uitrekende, kwam ik uit op 600.000 euro. Een flink bedrag, maar ik deelde dat op in kleine stapjes. Het motiveerde me om te weten dat je geld exponentieel groeit: je maakt niet alleen rendement op je inleg, maar ook op het rendement daarop. Hoe dat werkt, zie je op samengestelde interestcalculators die je online kunt vinden. Ik rekende uit hoeveel geld ik maandelijks kon beleggen. Als ik spaarzaam leefde, kon ik tweehonderd euro inleggen. Dat bedrag heb ik steeds verder verhoogd, omdat ik tegelijkertijd mijn inkomsten vergrootte. Op een gegeven moment had ik zeven side hustles naast mijn fulltimebaan. Je kunt niet oneindig besparen, maar je kunt je inkomsten wel oneindig vergroten. Het geeft een veilig gevoel om je geld te zien groeien, omdat je weet dat je daardoor nee kunt zeggen tegen mensen en situaties die je niet fijn vindt.”
De expert: Charlotte van Brabander is oprichter van slimsparen.eu, maker van de Geldtaboe Podcast en auteur van FIRE. Haar nieuwste boek Meer geld, minder stress (€24,90, verschijnt op 25 september)
3x tips om je geld te laten groeien:
1. Beleggen voor beginners:
Beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Zorg er dus voor dat je eerst een financiële buffer opbouwt. Ga je vervolgens beleggen, dan kun je dat zelf doen of het voor je laten doen. Op consumentenbond.nl/ beleggen lees je meer over beide vormen. Ga je zelf beleggen? Kijk op finner.nl, een vergelijkingssite voor beleggingsrekeningen, waar je dat het beste kunt doen. Kijk niet alleen naar de laagste kosten, maar ook naar de voorwaarden.
2. Verlaag je uitgaven:
Hoe lager je (vaste) lasten zijn, hoe minder geld je maandelijks nodig hebt en hoe eerder je dus FIRE bent. Maar ook als je niet per se gaat voor financiële onafhankelijkheid kan het slim zijn om waar mogelijk wat te besparen. Zo hou je meer geld over om leuke dingen van te doen en/of te sparen. Op nibud.nl/ onderwerpen/uitgaven/geld-besparen staan tips om te besparen en verspilling te voorkomen. Daar kun je ook een bespaarplan maken. Leuk om te doen en het levert meteen wat op.
3. Verhoog je inkomen
Natuurlijk kun je eens met je leidinggevende praten over loonsverhoging, maar er zijn ook kleine manieren om meer inkomsten te krijgen. Bied jezelf bijvoorbeeld aan als hondenoppas via Petbnb.nl, vul enquêtes in via Euroclix. nl of verkoop spullen die je niet meer gebruikt. Zelfgemaakte foto’s, digitale kunstwerken of handige Excelbestanden kun je verkopen via Etsy. Op www.firebeweging.nl/meerverdienen/side-hustle vind je veel meer voorbeelden van side hustles.
- Adobe Stock