Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit weekend gaat de wintertijd in: zó kom je weer snel in je ritme

Het is weer zover! In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 03.00 uur een uur terug. Goed nieuws, want dat betekent dat iedereen een uurtje langer in bed kan blijven liggen. Ook wordt het vanaf zondagochtend wat eerder licht en 's avonds wat eerder donker.

wintertijd

We nemen afscheid van de zomertijd en de wintertijd maakt zijn entree. Dat betekent een uurtje langer slapen! Op zaterdagnacht om 3.00 uur wordt de klok teruggezet naar 2.00 uur. Maar wat voor gevolgen heeft dat uurtje meer eigenlijk verder op ons, en hoe komen we zo snel mogelijk weer in ons oude ritme? Wij vertellen het je!

Daglicht

Als het wintertijd is in Nederland, is er meer licht in de vroege morgen. De klok wordt een uur teruggezet, waardoor het ‘s ochtends eerder licht wordt, maar ‘s avonds juist eerder donker. Dit helpt mensen beter profiteren van het natuurlijke daglicht in de ochtenduren tijdens de kortere koude dagen.

"De wintertijd is goed afgestemd op de natuurlijke cyclus van licht en donker gedurende de dag", legt onderzoeker Malcolm von Schantz uit. "En natuurlijk ochtendlicht is van groot belang voor een goede afstemming van onze biologische klok op dag en nacht. Dit is essentieel voor een optimale slaap en algehele gezondheid", concludeert hij.

"Het invoeren van permanente wintertijd zou ervoor zorgen dat onze klok beter overeenkomt met de zonnetijd." Dit zou volgens hem weliswaar leiden tot eerdere zonsondergangen in de zomer, maar het zou ook extra gezondheidsvoordelen bieden. "Zoals verbeterde slaap en een betere afstemming van ons circadiaan ritme, doordat we van herfst tot lente meer ochtendzonlicht zouden krijgen", aldus onderzoeker Von Schantz.

Tips

De wintertijd, die zaterdagnacht dus ingaat, is de ‘echte’ tijd. Dat extra uurtje slaap is natuurlijk hartstikke welkom, maar het kan ook andere effecten hebben. Sommige mensen zijn erg vermoeid, slapen slecht of hebben een slecht humeur. Dat komt allemaal doordat onze biologische klok in de war is, wat logisch is – maar toch ook vervelend.

Gelukkig kun je daar iets tegen doen. Je komt snel weer in je oude ritme door veel buiten te zijn. Het helpt ook om je ritme direct aan te passen aan de nieuwe tijd. Sta dus op dezelfde tijd op en eet ook even laat als normaal, dan past je biologische klok zich zo snel mogelijk aan! Binnen twee weken zou je alweer in je normale ritme kunnen zitten.

Lifestyle
  • Netflix/Emily in Paris