Gelukkig zijn er verschillende slimme ruimtebesparende tips voor het ruimtelijk inrichten van een klein oppervlak.
Tip 1: houd het licht
Donkere kleuren en drukke prints laten een ruimte optisch kleiner lijken. Lichte kleuren hebben juist het tegenovergestelde effect. Kies dus voor lichte kleuren. Dat hoeft helemaal geen wit te zijn. Beige, eierschaal en taupe zijn ook mooie kleuren voor een babykamer. Wil je liever iets meer kleur? Kies dan voor pastelkleuren en poederachtige tinten. Ga voor één kleur met ton sur ton, of meerdere kleuren met de 60-30-10 regel.
Ton sur ton
Wat is ton sur ton, vraag jij je misschien af. Ton sur ton is Frans voor 'kleur op kleur'. Het betekent dat je voor een ruimte maar één kleur gebruikt, en deze toepast in verschillende tinten. Je ziet de kleur terug in alles, van de muren en het plafond tot het wiegje, de commode en de accessoires. In een babykamer werkt dit het beste als je kiest voor lichte kleuren, zoals roze, blauw, geel of een aardse kleur.
60-30-10
Wil je toch liever verschillende kleuren in de babykamer? Kleur is op veel manieren toe te passen. Als je dit niet goed aanpakt, loop je de kans dat het een drukke ruimte wordt waar verschillende kleuren elkaar proberen te overheersen. Een babykamer wil je echter liever rustig houden.
Het beste is de 60-30-10 regel te gebruiken. Zestig procent is voor de hoofdkleur. Die gebruik je op bijvoorbeeld de muren en het plafond. Dertig procent is voor de tweede kleur, die je bijvoorbeeld toepast in de meubelbekleding, het beddengoed en voor de gordijnen. Tien procent is voor de accentkleur, die je gebruikt in accessoires zoals kussentjes, knuffels en fotolijstjes.
Tip 2: wat heb je echt nodig
Wat heb je echt nodig in de babykamer? Het meest belangrijk is een slaapplaats voor je baby, zoals een wiegje of ledikant. Kijk vervolgens naar hoeveel ruimte je nog over hebt voor andere meubelen en hoeveel loopruimte je over houdt. Het laatste dat je wilt is met je kindje in de armen laverend tussen de spullen door de kamer lopen, met de kans dat je ergens tegen aanstoot.
Verstandig is eerst een plattegrond op schaal te tekenen van de babykamer en daar alles op in te tekenen dat je wilt hebben. Op die manier voorkom je verrassingen achteraf als je spulletjes gekocht hebt en het blijkt dat niet alles in de babykamer past.
Past iets niet maar heb je het wel nodig? Overweeg het dan ergens anders in huis neer te zetten. Een voedingsstoel kan bijvoorbeeld ook goed staan in de ouderlijke slaapkamer, een kledingkast kan op de gang staan en een badje in de badkamer.
Tip 3: van de vloer
Meer vrij vloeroppervlak geeft een groter gevoel van ruimtelijkheid, alleen al omdat je niet steeds je tenen tegen een meubel stoot. Kies er dus voor de muur te gebruiken. Een hoge, smalle kast in plaats van een brede, lage kast bijvoorbeeld. Er zijn ook kasten die je aan de muur bevestigt, of kies voor plankjes aan de muur om spullen op te zetten. Kies voor een wiegje en een commode op pootjes, of voor een hangwiegje, en een voedingsstoel op een voet. Dat is ook nog eens gemakkelijker bij het stofzuigen en schoonhouden van de babykamer.
Tip 4: slimme meubelen
Er zijn verschillende meubelen die functies combineren. Een commode die laatjes heeft en daarmee ook dienst doet als kast bijvoorbeeld. Ook zijn er commodes die een badje onder het blad hebben. Je schuift het badje er onder vandaan als je het nodig hebt, en weer terug als je kindje in bad is geweest. Wiegjes en ledikanten hebben soms de optie voor een opbergla aan de onderkant. Ook bestaan er hangwiegjes die je aan de muur bevestigt, zodat je meer vloeroppervlak hebt.
Tip 5: voldoende verlichting
Natuurlijk licht versterkt het gevoel van ruimtelijkheid in een kamer. Heeft de babykamer een groot raam, zet er dan geen plant of stoel voor, maar houd het glas vrij zodat er veel licht naar binnen kan. Tegelijk wil je natuurlijk dat je kindje in het donker slaapt, ook overdag. Het opbouwen van een slaapritme gaat het beste met behulp van licht en donker. Kies daarom voor verduisterende gordijnen voor de babykamer. Het liefst laat je ze op maat maken, zodat ze precies op het raam passen en er geen kiertje licht naar binnen komt als ze dicht zijn. Verduisterende rolgordijnen zijn een goede keuze, net zoals plisségordijnen en klassieke gordijnen van een dikkere stof.
Daarnaast zijn dimbare spotjes een goede keuze voor de babykamer. Je richt de spotjes in verschillende richtingen zodat er geen donkere hoekjes zijn. Dimbare spotjes hebben als voordeel dat je de mate van licht zelf kunt bepalen. Helder licht als je de kamer schoonmaakt bijvoorbeeld, en zacht licht als jij je kindje in het wiegje legt of er in de nacht uithaalt om te voeden of troosten.
- Pexels