Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Stephanie Tency over Misslukt: 'Als je impact wilt maken, moet het shocking zijn'

Met haar documentaire Misslukt liet Stephanie Tency behoorlijk wat stof opwaaien. De documentaire is al wekenlang het gesprek van de dag en laat steeds meer mensen inzien wat de risico’s kunnen zijn van cosmetische ingrepen. In gesprek met Grazia laat Stephanie weten dat ze blij is dat mensen praten over Misslukt, en dat ze hoopt dat dit pas het begin is. 

Stephanie Tency

Schaamte

Praten over een cosmetische ingreep die mis is gegaan? Weinig mensen durven dat. “Mensen praten daar niet echt over, en dat snap ik ook wel. Als een ingreep fout gaat, kan een gevoel van schaamte overheersen. Het is heel kwetsbaar om dat dan te delen”, vertelt Stephanie als we met haar bellen.

Ondanks dat het voor Stephanie geen ride in the park was, besloot zij in haar documentaire juist wel te delen wat bij haar allemaal misging. “Het was heel kwetsbaar, maar ook heel erg nodig”, vindt ze. Om haar boodschap over de risico’s van cosmetische chirurgie echt over te brengen, besloot Stephanie zich dan ook volledig bloot te geven. “De beelden waarin ik in mijn liposuctiepak loop zijn heel heftig. Maar ik dacht: ik wil deze beelden wel delen. Als je impact wilt maken, moet het shocking zijn. Je moet nou eenmaal beelden laten zien, waar mensen over gaan praten.”

En mensen aan het praten krijgen; dat is zeker gelukt. Hoewel ze vooral positieve reacties ontvangt, krijgt ze ook negatieve berichten. Toch is ze ook blij met de kritische reacties. “Mensen praten over Misslukt en dat is precies wat ik met deze documentaire wil. Ook als je er negatief over bent, worden de gevaren van plastische chirurgie wel bespreekbaar gemaakt en dat was mijn missie”, deelt Stephanie.

Normaalste zaak van de wereld

In Misslukt komt aan bod dat Stephanie twaalf jaar lang verslaafd was aan cosmetische ingrepen. Ondanks dat haar familie haar smeekte ermee te stoppen, ging Stephanie er toch mee door. Maar hoe kan het dat Stephanie het destijds zo ver heeft laten komen? “Ik was altijd al onzeker, maar het begon bij mij heel erg door mijn modellenwerk en mijn leefomgeving. Ik bevond mezelf in een omgeving waar het heel normaal is dat mensen iets aan zichzelf laten doen. Dan had iemand een operatie gehad, maar zat ze twee dagen later weer lekker op het terras. Het was alsof het niets was. Ik dacht heel naïef dat het bij mij ook zo zou gaan, en dacht niet na over de risico’s. Ik dacht niet dat er iets mis zou gaan, maar bij mij ging van alles mis."

Ondanks dat een cosmetische ingreep zeker goed kan gaan, wil Stephanie mensen er bewust van maken dat het ook mis kan gaan. “Het is echt niet zo dat het bij iedereen misgaat – gelukkig niet. Maar het is wel belangrijk om meer bewustwording te creëren. Allereerst door je af te vragen waarom je iets aan jezelf wilt veranderen, en door je te verdiepen in wat de risico’s van een ingreep kunnen zijn.”

Verschil maken

Door de komst van social media, kunnen ook influencers het beeld schetsen dat het de normaalste zaak van de wereld is om een cosmetische ingreep te ondergaan. “Het is echt bizar dat veel mensen in dat wereldje helemaal geen rimpels meer hebben. Op social media worden vaak alleen maar de perfecte plaatjes gedeeld, maar het is heel belangrijk om ook te delen wat er mis kan gaan. Op TikTok lijkt het de normaalste zaak van de wereld om je lippen te laten doen. Ik vind het heel zorgelijk dat meisjes van achttien jaar meteen hun lippen laten doen wanneer het mag.”

Stephanie hoopt dan ook dat influencers voortaan niet alleen het perfecte plaatje blijven delen. “Ik hoop dat ik met Misslukt een sein geef dat áls iets misgaat, je dat ook mag delen. Sommige influencers hebben zo’n enorme following op TikTok en Instagram. Bij jonge volgers kunnen ze echt het verschil maken.”

Zo wist Stephanie met haar documentaire ook een verschil te maken. “Ik ben 33 jaar dus voor een achttienjarige ben ik gewoon een oudwijf, maar op mijn eigen generatie heb ik met mijn documentaire echt een impact gemaakt. Zo heb ik duizenden berichten gekregen – ik kan het niet eens meer bijhouden – waarin vrouwen aangaven dat ik ze aan het denken heb gezet. Ook gaven vrouwen aan dat ze hun consult voor een liposuctie hebben geannuleerd, naar aanleiding van wat ik over die van mij heb gedeeld. Ik praat dan niet over maar vier vrouwen, maar echt honderden. Het besef dat ik een impact heb kunnen maken, is heel bijzonder. Daarom hoop ik dat influencers zich ook zullen uitspreken als het misgaat, zodat zij de jongere generatie kunnen aanspreken.”

Cosmetische chirurgie vanaf 23 jaar

Stephanie hoopt dat mensen er altijd goed over nadenken, voordat ze een ingreep ondergaan. Eerder zei daarom zelfs dat ze vindt dat cosmetische chirurgie pas vanaf je 23ste mogelijk moet zijn. Op die uitspraak komt ze echter op terug. “Die uitspraak heb ik te snel gedaan. Na het voeren van diverse gesprekken realiseerde ik me: wat creëer je als je die leeftijd verhoogt? Als een jonger persoon iets niet mag, gaan ze het juist doen. Misschien wordt het dan juist nog gevaarlijker voor iemand van onder de 23 jaar, omdat ze het dan ergens gaan doen waar het officieel niet mag. Dan gaan ze naar de verkeerde plekken.”

Mocht iemand toch een ingreep willen ondergaan, hoopt Stephanie dat diegene zich goed verdiept in naar welke arts hij of zij gaat. “Voor goede lipfillers ben je al snel 500 euro kwijt. Als je heel jong bent, kun je dat wellicht niet betalen, en ga je naar een arts waar het maar 100 euro kost. Een goede cosmetische arts kan dit echter niet aanbieden voor maar 100 euro, en dan krijg je misschien wel troep in je lippen. Verdiep je dus goed in de plek waar je naartoe gaat en denk na over wat de lange termijn effecten kunnen zijn. Maar bovenal: probeer liever te werken aan je mentale gezondheid van jezelf te houden. Dat staat voor mij nu voorop."

De KRO-NCRV documentaire Misslukt is nu te streamen via NPO Start.

Showbizz
  • NL Beeld