Guur weer
Wat is perfect om op een ouderwetse herfstachtige dag te doen? Precies, haal die ovenwanten maar uit de kast, want wij gaan bakken! Pak de seizoensproducten er maar bij, want ooh wat kun je daar lekkere dingen mee maken. Lees maar mee.
Appel peer crumble
We beginnen met hét herfsttoetje van het seizoen: een lekkere appel peer crumble. Mocht je er meteen een uitje van willen maken en ben je niet van suiker? Dan zou je de appels kunnen plukken in een pluktuin, en anders haal je ze lekker bij de supermarkt.
Crumble is in een handomdraai klaar en kan gewoon niet mislukken, dus dit is ook een perfect gerecht voor de beginnende chefs onder ons.
Door ook peer toe te voegen aan dit gerecht maak je het nét iets herfstiger. Verder hoef je eigenlijk alleen maar kaneel, kardemom, koekkruiden, suiker en deeg in huis te halen. Knal die oven aan, snij het fruit, maak het deeg klaar, pak de ovenschaal erbij en doe het fruitmengsel en deeg erin, en bak het bruin. Et voilá!
Je kunt de crumble aftoppen met een toefje slagroom of vanille-ijs en je hebt een feestje voor je neus staan.
De ingrediënten en hoeveelheden op een rijtje:
100 gram bloem
50 gram roomboter
50 gram suiker
Een mespunt: kaneel, kardemom en koekkruiden
2 appels
2 peren
(Vanille-ijs of slagroom)
Pompoenbrood
Fan van bananenbrood? Dan zul je dit recept ook geweldig vinden. Dit winterse broodje is op natuurlijke wijze gezoet met honing of ahornsiroop en gemaakt met volkorenmeel. Het is zo vochtig en luchtig dat niemand het ooit zal raden, en ook nog gezond ook.
Hier moet je alleen wel even net iets meer voor in huis halen, dus pak je boodschappenlijstje erbij, want voor dit broodje ben je nodig: kokosolie, bloem, ahornsiroop of honing, eieren, pompoenpuree, melk, een pompoenkruidenmengsel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel gember, zout, vanille-extract en volkoren meel. En dan kun je er zelf nog allemaal lekkere dingen aan toevoegen (mocht je willen) als noten, rozijnen of chocola.
Vervolgens zet je de oven aan, klop je de honing en olie samen en voeg je een paar eieren toe. Voeg daarna de puree, melk, kruiden, zout en vanille toe en kloppen maar! Net zolang totdat het een mengsel wordt, voeg net even iets later ook de bloem toe. Giet het beslag in de bakvorm en bestrooi het lichtjes met kaneel. Bak het brood 55 tot 60 minuten op 200 graden. Daarna laat je het brood zo'n 30 minuten afkoelen en snijden maar!
De ingrediënten en hoeveelheden op een rijtje:
300 gram volkorenmeel
4 eieren
100 gram bloem
1 eetlepel kokosolie, ahornsiroop/honing, pompoenkruidenmengsel
150 gram pompoenpuree
250 gram melk
1 eetlepel kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en vanille-extract
1 mespunt gember, zout
(Noten, rozijnen, chocola)
Good old carrotcake
Zoek je ‘herfst’ op, dan kan het bijna niet anders of er staat een foto van een worteltaart bij. Het maken van zo'n cake of taart is eigenlijk best eenvoudig, al zitten er wel wat stappen aan. Gelukkig hebben we de tijd, want dat sombere weer houdt nog wel even aan.
Hiervoor haal je in huis: sinaasappel, rozijnen, zonnebloemolie, bloem, bakpoeder, zout, kaneel, suiker, wortel, eieren en zelfrijzend bakmeel.
Let's begin: verwarm de oven voor (op 160-180 graden) en vet het vormpje in. Meng de bloemsoorten met zout, kaneel, eieren en suiker, en mixen maar. Roer vervolgens de wortel en de rozijnen door het mengsel en schep daarna alles in je vormpje. Bak de cake zo'n 50 minuten en laat het daarna minstens 5 minuten afkoelen. Voor de frosting kun je er bijvoorbeeld kwark, poedersuiker of roomkaas opsmeren en decoreren met wortel, noten of suiker. En klaar is Kees!
De ingrediënten en hoeveelheden op een rijtje:
1 sinaasappel
140 gram rozijnen
125 ml zonnebloemolie
115 gram bloem
1 lepel bakpoeder
1 mespunt zout
1 lepel kaneel
140 gram suiker
280 gram (geraspt)
2 eieren
115 gram zelfrijzend bakmeel
Gemberkoekjes
Misschien neigen gemberkoekjes al een beetje naar de kerstperiode, maar eerlijk is eerlijk: ook kerst komt dichterbij. Dus ons alvast een beetje voorbereiden kan geen kwaad. De gember laat je keuken naar herfst en winter ruiken, wie wil dat nou niet?
De ingrediënten voor dit recept luiden als volgt: suiker, melasse, bloem, gember (de ster van de show) en specerijen als: kaneel, kruidnagel en een beetje zout.
Laten we snel van start gaan: verwarm de oven op 350 graden en meng de boter en de suiker met elkaar, vervolgens doe je er een aantal eieren doorheen en voeg je ook de melasse toe. In een aparte kom meng je de bloem, gember, zout, kaneel en kruidnagel. Voeg daarna alles samen met de bloem erbij. Vorm balletjes en bestrijk ze met suiker. Plaats de balletjes op de bakplaten en bak de koekjes tot ze gezwollen en lichtbruin zijn, dat zal rond zo'n tien tot twaalf minuten zijn. Laat de koekjes vervolgens even afkoelen en dan zijn ze klaar om gegeten te worden.
De ingrediënten en hoeveelheden op een rijtje:
50 gram suiker
200 gram bloem
125 gram boter
1 lepel gember, melasse
1 mespunt zout, kruidnagel, kaneel
Hopelijk kun je zo weer even vooruit met deze geweldige herfst-lekkernijen. Wij wensen je in ieder geval alvast veel plezier met bakken!
- Flow
- Pexels