Donkere dagen
Ha! Daar is-ie weer: de 'r' in de maand, wat betekent dat de dagen korter worden en de nachten langer. De eerste bladeren vallen van de bomen en de winkels vullen zich met pepernoten en speculaas. Waar bepaalde mensen dolblij worden van deze taferelen, zijn er ook genoeg die bij de eerste temperaturen onder de 20 graden al een gevoel van ongeluk voelen naderen. Winter is coming en voor sommigen betekent dat een dip. Wat kunnen we in de herfst alvast doen? Wij vertellen het je.
1. Zorg voor goede selfcare
Wanneer je gezonde gewoonten – als beweging en hobby's voor jezelf plannen en socializen – oppakt voordat je al in een diep dal zit, helpt dat om het vol te houden wanneer het winter is.
Ook kan het helpen om van tevoren te zorgen dat je deze routine ook kunt blijven volhouden wanneer het seizoen verandert. Een goede, dikke winterjas om toch te kunnen wandelen, leuke hobby spullen om het binnen naar je zin te hebben – zoals het kopen van een puzzel of een boek. Ook kun je van tevoren een standaard weekafspraak met je vrienden maken, dan heb je iets leuks om naar uit te kijken.
2. Geef je immuunsysteem een extra zetje door supplementen te slikken
Je kunt je lichaam een handje helpen door de juiste vitamines en mineralen toe te voegen aan je dagelijkse routine. Zo zorg je ervoor dat je fit blijft en je lichaam optimaal kan blijven functioneren. Als je gezond eet en leeft, hoef je niet per se supplementen te slikken, maar dit kan wel een mooie aanvulling zijn op je dieet.
Ook moet je niet zomaar supplementen gaan slikken, want je kunt soms ook te veel vitaminen binnenkrijgen en dat is zeker niet gezond. Toch zijn er wel een paar vitaminen die iedereen extra kan gebruiken in de herfst om de weerstand wat te verhogen. We hebben het dan over vitamine B, vitamine C, vitamine D, zink en magnesium.
Vitamine B bevordert de energiestofwisseling en vitamine C heb je nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in standhouden van je weerstand. Vitamine D krijg je voornamelijk van zonlicht, maar dat wordt natuurlijk lastig in de herfst. Toch is wel belangrijk om deze vitamine binnen te krijgen, want vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Ook zink is een topper! Zink ondersteunt de gezondheid van je huid, ogen en hart. Magnesium ondersteunt de botten en versterkt je gebit. Daarnaast heeft dit mineraal ook veel invloed op je psyche.
3. Lichttherapie
Deze vorm van therapie kan helpen om je biologische klok, die in de war raakt van de vermindering van daglicht, zoals in de herfst, weer op gelijk te zetten. Lichttherapie helpt je biologische klok te resetten, waardoor je een regelmatiger slaapritme krijgt.
In de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Ook is het minder lang licht en de zon komt later op. Bij iemand met een winterdip of depressie raakt het stofje in de hersenen dat zorgt voor de aanmaak van melatonine in de war. Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft iemand overdag dus slaperig en vermoeid, en kan zich somber voelen. Door deze therapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine.
Voor het volgen van lichttherapie moet je een verwijzing krijgen van je huisarts.
4. Look on the bright side
Voor sommige mensen werkt het écht om eens stil te staan bij de positieve kanten van de winter. Misschien ben je stiekem best verzot op pepernoten, pumpkin spice lattes en kerstballen. Of kom je erachter dat je eigenlijk best wel goed kunt schaatsen, dol bent op oliebollen en geen genoeg kunt krijgen van Home Alone. Schrijf dingen op die je zou kunnen proberen en streep het af. It could work!
- Flow
- Pexels