Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

10 healthy herfst foods om je gezond en warm te houden

Jawel, met de herfst voor de deur hangen de bacteriën en virussen ook weer in de lucht. Ziekte willen we natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom hebben we hier tien healthy herfst foods voor je op een rijtje, die je gezond en warm houden in deze donkere periode.

herfst

De herfst

Fit en gezond de herfst in, dat klinkt toch als muziek in je oren? Lees hier welke producten je het best in huis kunt halen voor de koude herfst en wintermaanden. Deze producten houden jou zeker warm!

1. Leafy greens

Say yes to bladgroenten! Spinazie en boerenkool zijn dé superhelden onder de groenten als het aankomt om vitamines. Deze jongens zitten namelijk boordevol vitamine C en zorgen daarom voor een enorme boost van het immuunsysteem. Ook zit er een hoge dosis vitamine K en vitamine A in deze producten, wat onder andere weer goed is voor het gezichtsvermogen. Spinazie en boerenkool kun je prima kwijt in een roerbak gerecht of een smoothie bijvoorbeeld, vaak nog lekker ook!

2. Wortels

Wortelen, bieten en rapen zijn er tijdens het najaar in overvloed en zitten vol met essentiële voedingsstoffen waaronder bètacaroteen, vitamine C en A, en die zorgen voor bescherming tegen verkoudheid en griep. Ideaal dus!

3. Citrusvruchten

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: vitamine C, we need it these days! Dit is echt een must voor een gezond immuunsysteem. Sinaasappels, grapefruit, citroenen, aardbeien, mango's en kiwi's bevatten er een hoop van. Inslaan dus.

4. Vitamine D-rijk voedsel

Vitamine D-rijke voedingsmiddelen zijn essentieel tijdens de donkere wintermaanden. Zalm is een geweldige bron van vitamine D, net als eidooiers, verrijkte granen, melk en rood vlees.

5. Beans, beans, beans

Bonen zoals kikkererwten (bekend als kekerbonen) zitten vol eiwitten en bevatten bijna alle essentiële aminozuren. Aminozuren zorgen voor de opslag van voedingsstoffen als koolhydraten, mineralen, vitamines, eiwitten, vetten en water.

6. Natriumarme soep

Soep is een perfect wintervoedsel, zolang het maar zelfgemaakt is of een laag natriumgehalte heeft. Natriumarme soepen bevatten 140 milligram of minder natrium per portie. Kijk een beetje uit met recepten die room, rundvlees en zout vereisen. In plaats daarvan kun je kippenbouillon, groentebouillon of water als basis gebruiken.

7. Volle granen

Voor de mensen die gek zijn op granen: quinoa en andere volle granen zoals havermout, bulgur en boekweit leveren eiwitten en vezels, dus dit zijn absolute toppers voor de herfst en winter. Havermout is een goed winterontbijt of tussendoortje. Het bevat veel zink en oplosbare vezels, die de gezondheid van het hart versterken.

8. Berries

Zeg ja tegen: bosbessen, bramen en frambozen! Deze cuties bevatten veel antioxidanten en vitamine C en zijn ook nog eens heel erg lekker.

9. Griekse yoghurt

Een lekker alternatief voor havermout. Griekse yoghurt heeft, vergeleken met andere yoghurts, een hoger eiwitgehalte en is een geweldige bron van vitamine B12, calcium en probiotica, die je darmmicrobioom in balans houden.

10. Noten

Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten en pistachenoten bevatten veel antioxidanten. Zorg ervoor dat je rauwe, ongezouten of zoutarme opties koopt in plaats van noten die gekonfijt of gezouten zijn of in de trailmix zitten. Een tip voor een lekker tussendoortje: bestrijk noten lichtjes met olijfolie en rooster ze in een oven van 350 graden. Et voilá, smullen maar.

Met deze producten kom je de wintermaanden zeker warm en gezond door. Ook eet je lekker gevarieerd en krijg je een heleboel stoffen binnen die je lichaam – vooral dan – hard nodig heeft. Eet smakelijk!

Lifestyle
  • Stamford Health
  • Pexels