5 tot 9-routine op TikTok
Mijn wekker gaat dagelijks om 7.00 uur. Ik spring uit bed, sleep mezelf naar de sportschool en kan dan precies om 9.00 uur, gedoucht en aangekleed, achter m’n laptop schuiven. Maar dan moet er nog wel ontbeten worden. Ik was best trots op deze ochtendroutine. Tot mijn TikTok-algoritme mij vertelde dat er nog een andere tak van sport is. Opeens zag ik allemaal filmpjes waarin jonge vrouwen met een 9-tot-5-baan massaal om 05.00 uur al hun bed uit stapten. Het doel van deze splinternieuwe morning routine? Naast – of zeg maar vóór – je kantoorbaan de tijd zo productief en zinvol mogelijk te benutten met me-time.
Zo zag ik op TikTok in morning vlogs hoe er in journals werd geschreven, uitgebreid werd gemediteerd terwijl het buiten nog pikdonker was en hoe ze daarna stipt om zeven uur naar de pilatesles of sportschool vertrokken om een uur later alweer fris en fruitig buiten te staan. Na de work-out werd er nog gedoucht en volgde een uitgebreide skincare- en make-uproutine. De ochtendroutine werd afgesloten met een gezond ontbijt, vaak inclusief zelfgemaakte iced- of matcha-lattes. En dat allemaal vóór 09.00 uur.
Nu lijkt me dat vrij heftig. Want slapen is heilig, en als je om 05.00 uur je bed uitstapt, lijkt me dat gewoon doodvermoeiend. Maar aan de andere kant: hoe fijn is het als je voor je werk al allerlei leuke dingen voor jezelf hebt gedaan. En dat is precies waarom deze 5 tot 9-routine op TikTok zo populair is. Deze vrouwen (en mannen) gunnen zichzelf me-time waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. De 5 tot 9-routine draait allemaal om jezelf in de ochtend. Appjes van collega’s of andere pushmeldingen op je telefoon zijn nog niet aan de orde, deze ochtend is van jou, niet voor de rest van de wereld.
Een leven buiten kantoortijden
Ook influencer Noor Oostenveld (@noor.oostenveld) is inmiddels groot fan van deze gloednieuwe lifestyletrend. Ze laat op TikTok met de hashtag #My5to9routine aan haar meer dan 30.000 volgers zien hoe zij fanatiek haar ochtendroutine vóór kantooruren uitvoert. “Voordat iedereen wakker is, heb ik al van alles gedaan. Dat is zo’n lekker gevoel. In de ochtend is alles veel relaxter en weet ik: dit is mijn moment.” Niet alleen geniet ze van de rust die de uurtjes voor het ochtendkrieken met zich meebrengen, ook geeft het Noor naar eigen zeggen meer energie en voelt ze zich overdag productiever. Iets wat onderzoek van de American Psychological Association eerder al aantoonde. Een routine voor en na je 9-tot-5-baan zou belangrijk zijn om je leven productiever te leven. Zo help je je brein bij het creëren van psychologische grenzen tussen werk en vrije tijd. Dit brengt je uiteindelijk sneller in een werkmodus en maakt je productiever. Noor houdt in de ochtend een duidelijke routine aan.
“Ik begin met een ijskoude douche om wakker te worden, dan trek ik een chilloutfit aan en ga ik even lezen. Zo vroeg in de ochtend de straat opgaan, vind ik niet prettig. Maar rond een uur of 06.00 ga ik sporten, het allerliefst een rondje hardlopen. Bij thuiskomst stap ik onder de douche, maak ik mezelf klaar en bereid ik mijn havermout. Tijdens mijn ontbijt sla ik mijn boek weer open of schrijf ik in mijn journal.” Noor bewijst: om 05.00 uur uit bed gaan, hoeft niet als een straf aan te voelen. Want je dag beginnen met een chilloutfit en een spannend boek – waar je normaal gesproken niet de tijd voor neemt – is helemaal zo gek nog niet. Juist in drukke periodes gunt zij zichzelf haar genietmoment al meteen in de ochtend, omdat ze ná de werkdag minder kan genieten van haar me-time, want dan hebben gedachtes over werk of andere zaken de overhand. Het volhouden van een vroege ochtendroutine lukt, doordat ze in de avond vroeg haar nest induikt. “Mensen reageren vaak op mijn video’s met vragen als: hoe houd je dit vol? Dan zeg ik: je moet gewoon op tijd naar bed gaan.”
Niet voor iedereen
En dat is misschien wel de belangrijkste tip als je deze trend ook wilt proberen. Want, je kan nog zo genieten van die uren me-time in de ochtend, als je door een vroege wekker maar een paar uur slaap kunt pakken, slaat het idee nergens op. Sterker nog, dan is deze ochtendroutine eerder een recept voor een snelle burn-out. Slaapexpert en -coach Irma Leijten stelt dan ook dat de wekker om 05.00 uur zetten zeker niet voor iedereen een aanrader is. “De meeste mensen hebben tussen de zeven en acht uur slaap nodig.” Dus, wil je die wekker heel vroeg zetten, dan moet je ook op tijd je bed in duiken. En dat is precies waar het bij de meesten misgaat. Vaak willen we vroeg opstaan, tijd voor onszelf hebben én laat naar bed. Daar raak je uitgeput van. “Soms willen we iets te veel, zoals laat slapen én vroeg uit bed gaan.” Maar is zo’n megavroege ochtendroutine dan echt zo ongezond?
Als je van nature een ochtendmens bent niet, stelt Leijten. “Ochtendmensen willen van nature vroeg opstaan en vroeg naar bed, dan kan het heel fijn zijn om rond 05.00 uur op te staan en alvast fijne dingen voor jezelf te doen. Maar deze mensen liggen vaak wel om 21.00 of 22.00 uur in bed. Dan pak je voldoende slaap en is er niets aan de hand.” Voor avondmensen geldt dit niet. Wil je een 5 to 9 routine voor je werkdag, dan kan dit niet wanneer je pas na twaalven gaat slapen. “Een avondmens kan wel om 21.00 uur in bed gaan liggen, maar zal dan nog lang niet in slaap vallen. Pas je routine daarom aan op je chronotype (ochtendmens of avondmens) om het vol te houden.” En denk je nu: joh, prima ik ben een avondmens maar dan word ik toch gewoon een ochtendmens? Helaas, dat gaat zo makkelijk nog niet, vertelt Leijten. “Als je kijkt naar onze natuur, dan staat zo’n chronotype best vast. Je chronotype verandert alleen heel langzaam richting een ochtendtype vanaf je 40 tot 45e levensjaar.”
Pleeg geen roofbouw
Ben je nu van plan toch een ochtendje voor jezelf te hebben, voordat je telefoon volstroomt met mails en WhatsApp-berichten? Snappen we, maar luister dan wel goed naar je gevoel. Leijten: “Je kunt lange tijd roofbouw plegen op je slaap, zonder dat je daar echt hinder van ondervindt. Verstandig is het echter niet. Je wordt minder scherp, je geheugen verslechtert, je maakt fouten die je niet opmerkt, je neemt meer risico’s en je bent vooral heel erg moe. Maar omdat dit er langzaamaan insluipt, merk je dat verschil niet. Totdat het ernstig wordt, want na verloop van tijd heb je een vergrote kans op ziekten als overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type II, bepaalde vormen van kanker en dementie. ”
Het moge duidelijk zijn: een goede nachtrust is de basis voor een energiek, productief en vrolijk gevoel. En hoewel die 5 tot 9-routine dus op TikTok trending is, is zo’n vroege start zeker niet voor iedereen weggelegd. Slaap opofferen voor deze lifestyletrend is dan ook geen goed idee. Maar... je kunt natuurlijk wel af en toe eens een proberen om vroeger op te staan. Vier uur me-time in het holst van de nacht is mogelijk toch fiks overdreven, misschien heb jij al veel baat bij een wandelsessie of meditatie van anderhalf uur? Dan kan je je wekker misschien eens om 06.00 uur zetten. Zo pak je toch dat momentje voor jezelf, zonder dat je je avondplanning op de schop moet gooien. En wanneer je echt een drukke dag voor de boeg hebt, kan je ook kiezen om juist op dat moment extra vroeg uit je nest te kruipen. Maar onthoud dan wel: slaap is je grootste energieleverancier. Dus lever daar please niet op in. En ben je echt geen ochtendmens, draai dan de routine om. Een 5 tot 9-routine kan namelijk ook ná je kantoordag.
- Adobe Stock