Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is het eetdagboek van Stijn de Vries

Stijn de Vries (26) presenteert, fotografeert, schrijft en is bekend van de succesvolle podcast Relnichten. Op 24 september komt zijn debuutroman 'Als de zon valt' uit, maar snaaien van de zenuwen? Dat doet-ie niet. Tenminste, dat probeert hij. Speciaal voor Grazia hield Stijn een week lang zijn eetdagboek bij. 

Stijn de Vries

Maandag

“Mijn ochtenden begin ik standaard met koffie. Als in: ik word wakker, wrijf de slaap uit m’n ogen en zet al een kopje onder m’n apparaat. Zo ook nu. Vervolgens drink ik een glas water met creatine erin, want ik duik zo meteen de gym in. Na mijn work-out maak ik een proteïne shake (met banaan, spinazie, dadel en kaneel: gestoord lekker) en neem ik nog een koffie. Die drink ik zwart. Daarna moet er gewerkt worden. Ik ben bezig met een artikel voor een grote krant, bespreek interviewverzoeken omtrent mijn boek met Jochem, de goedlachse PR-man van mijn uitgeverij, en heb wat belletjes."

"Freelance werken is heerlijk, maar voor mijn concentratie moet ik wel op andere plek tikken dan thuis – thuis komt er niets uit mijn vingers. Daarom, na m’n lunch (bestaande uit een omelet en toast met pindakaas): op naar Soho House. Daar inhaleer ik een flat white. Ondertussen maak ik de lijsten af van wie mijn boek opgestuurd krijgt en wie er naar de boekpresentatie mag komen. Daarna ga ik naar huis en scoor ik nog een HiPro proteïne kwarkje. Ik kleed me om en vertrek naar een etentje in Hoxton Lloyd met m’n dierbare vriendin Eva Eikhout. We beginnen met een cocktail. Daarna eten we kip met bimi. Thuis eet ik nog wat chocola als toetje. Oeps.”

Dinsdag

“Ik begin de dag met mijn standaard routine: opstaan, koffie, water met creatine en de sportschool in. Thuis maak ik weer m’n favoriete proteïne shake. Vervolgens heb ik een belletje over een serie die ik heb gepitcht. Ik stuur mails en schrijf verder aan m’n artikel. Ondertussen ontbijt ik met skyr, appel en een beetje honing. Daarna lunch ik met m’n vriendin Iris de Graaf bij De Ysbreeker. Ik drink een citroenlimonade en neem een omelet kaas met truffeltapenade. Allebei een flat white toe, waarna ik nog even aan het werk ga in een café en cola zero met een extra glas water bestel. ‘s Avonds kook ik Thaise kip met cashewnoten en rijst voor m’n vriendin Eva Strating, waarna we onszelf nog trakteren op een ijsje buiten de deur. En erna twee glazen wijn op het terras. Wat een leventje, hè?”

Fotograaf Stijn de Vries hield voor Grazia zijn eetdagboek bijl.

Woensdag

“De wekker gaat om 07.00 uur en is allesbehalve fijn. Over een half uur heb ik een sportlesje, dus ik moet wel opstaan. Ik begin de dag met koffie, water met creatine en een Dextro Energy tablet voor wat suiker. Nu lijkt het net alsof ik dagelijks sport (en geloof me: ik sport ook graag), maar dat valt vaak genoeg mee. Ik wil alleen lekker in m’n vel zitten voor volgende week: ik loop een modeshow voor designer Tess van Zalinge tijdens Amsterdam Fashion Week, na hetzelfde te hebben gedaan in Kopenhagen. Strak in pak, dus."

"Na m’n training maak ik een proteïne shake en begin ik met het script van Jongstof, het interviewprogramma dat ik presenteer. Morgen is mijn beste vriend Duncan Tromp te gast, dus ergens voelt het gek om hem vragen te stellen die ik misschien al weet. Ondertussen ontbijt ik met skyr en bosperzik. Daarna ga ik naar Blitsbee, waar ik morgen een nagelcollectie mee lanceer. Dat betekent: kaarten schrijven en pakketjes sturen naar alle lieve mensen die ik onze samenwerking wil geven. Als lunch eet ik de restjes Thaise kip met rijst. Eenmaal thuis maak ik een verkoelende snack: ik mix bevroren fruit met een beetje skyr en blend het tot een soort ijs. ‘s Avonds eet ik bij mijn lievelingsplek Café Restaurant Amsterdam met de lieve Lais van Niel. Ik bestel een steak met sperziebonen en bearnaisesaus, cola zero, cremant en een sgroppino.”

Donderdag

Morning! Vandaag begin ik de dag met koffie, skyr met aardbeien en een beetje honing. Na m’n facial bij Soap race ik door naar de lunch die ik samen met Blitsbee heb georganiseerd bij, je raadt het al, Café Restaurant Amsterdam. Om onze collectie te lanceren nodig ik m’n vrienden uit om te komen eten. Op het menu: eitjes met mayo en brood, artisjok, truffelspaghetti, steak met friet, gevulde aubergine, en aardbeien met slagroom of – mijn all time favourite – sticky toffee om mee af te sluiten. Hierna op naar Hilversum voor een redactievergadering van Jongstof, het interviewprogramma dat ik presenteer."

"Tijdens de meeting drink ik cola zero en net voor de uitzending nog een koffie. Tijdens het interview met Duncan drink ik water. Eenmaal thuis maak ik Japanse wokgroenten met gemarineerde kipfiletreepjes, eet ik een proteïne puddinkje en nog een stukje pistache chocolade (mijn nieuwe verslaving, shit). Daarna duik ik de gym in, en eenmaal thuis drink ik nog wat water.”

Vrijdag

“Goddank begon ik woensdag al met vroeg opstaan, want ook nu staat m’n wekker op – ja, echt – 05.00 uur. Ik moet me naar Sarah en Julia haasten, vanaf daar gaan we samen naar Vlieland omdat ze optreden tijdens Into The Great Wide Open, en ik mag ze fotograferen. Camera’s? Check. Weekendtas mee. M’n filmrolletjes ook. Ik klok water naar achteren, drink een koffie en ga de deur uit. In hun tourbus drink ik water."

"Op de boot naar Vlieland eet ik yoghurt met druiven en granola. Op het eiland drink ik koffie, bij de lunch eet ik flatbread met gegrilde groenten en vlierbloesemlimonade. Erna: poffertjes. Met gezouten boter en poedersuiker. Oeps. ‘s Avonds eten we bij de artiesten tent: we beginnen met een rode bietensalade, krijgen erna een dip van kikkererwten met groenten en brood, en eten een amandelcake met citroencrème en rode vruchten toe. Tot slot drink ik nog twee biertjes.”

Het optreden van Sarah en Julia op Vlieland.

Zaterdag

“Vlieland is mijn favoriete plek. Wakker worden met het geluid van meeuwen, het golven van de zee, een nazomerzon die een zonnig weekend belooft: het is ‘t allerfijnste gevoel op aarde. Zielsgelukkig wandel ik ’s ochtends terug naar de boot. In de Dorpsstraat ontbijt ik met yoghurt en fruit, verse jus, zwarte koffie, brood met roerei en (ja, oeps) wat plakken suikerbrood. Want dat is hier het lekkerst."

"Ik neem de boot naar Terschelling om daar met vriendin Eva tot maandag te chillen. Stilte voor de storm, noem ik het. Lees: de lancering van mijn boek, aankondigingen, drukte met programma’s en meer van zulks. Daarom besluit ik maar het hele weekend op de Waddeneilanden te verblijven. Op Terschelling eet ik een tosti kaas met kalkoen en jalapeño, ik drink twee flat whites en een gemberthee. ‘s Middags lunch ik, als Eva ook aangekomen is op het eiland, met haar. Zij eet havermoutpannenkoeken, ik een bowl met rijst, kip en groenten. Daarna eten we, op een terras op het strand na een duik in de zee, bitterballen en drinken we bier. Op hetzelfde terras eten we een hamburger en delen we een veel te zoete brownie. Oeps, again. De dag sluit ik af met een Aperol Spritz. Ik noem het maar een cheat day. Dat lijkt me het beste.”

Samen met vriendin Eva genieten van een Aperol Spritz op Terschelling.

Zondag

“Mijn ontbijt bestaat uit suikerbrood, een broodje kaas, een ei, wat fruit en koffie. Zo begin ik m’n een-na-laatste dag op het eiland. Vervolgens fietsen we op een tandem (vonden we grappig) het hele eiland af. We stoppen bij de supermarkt voor druiven en een proteïnedrankje. En dan: en route naar een uurtje blokarten. Dat was een blamage, zo slecht kwamen we vooruit. We ploffen daarom maar neer op een zonnig terras in de buurt, met uitzicht op het water. Ik eet een wrap met kip. Daarna deel ik nog wat brood met aioli, verse watermeloen en een biertje met Eva. Zij kiest voor een broodje makreel.

Van terras naar terras: op de Waddeneilanden is het heerlijk vertoeven!

We fietsen terug om vervolgens wéér op een terras te zitten. Dit keer zitten we aan de andere kant van het eiland. Hier eten we nacho’s, drinken we twee cocktails en kies ik, ter compensatie, maar voor een salade kip. Als toetje heb ik nog zin in softijs. Maar goed, die laat ik. Het is een keer mooi geweest. Vanaf morgen weer gezond.”

Showbizz
  • NL Beeld