Hangxiety
Heb je tijdens een avondje stappen te diep in het glaasje gekeken? Dan is de kans groot dat je de volgende ochtend met een kater in bed ligt. Sommige mensen hebben echter niet alleen last van een bonkend gevoel in hun hoofd, maar maken zich zorgen over hoe de avond is verlopen. Zo kan het zijn dat iemand gedachtes heeft als: 'Zijn mijn vrienden boos op me?', 'Had ik niet op de bar moeten gaan dansen?' en 'Was dat niet superdom om te zeggen?', je ontzettend bezighouden.
Bovenstaande wordt ook wel omschreven als hangxiety: hangover anxiety. Het is geen medische conditie, maar iedereen die het weleens heeft gehad, weet maar al te goed dat het je een heel vervelend gevoel kan geven.
Mensen die dagelijks last hebben van angst/anxiety lopen een hoger risico op hangxiety na een avond stappen. Uit een studie die in 2019 werd gepubliceerd in Personality and Individual Differences blijk dat hangxiety het meest voor bij heel verlegen mensen en mensen die te maken hebben met sociale angst.
Wat veroorzaakt hangxiety?
Therapeut en AMFM Healthcare-directeur Anand Mehta vertelt aan Purewow dat hanxiety ontstaat door de gecombineerde effecten van alcohol op de hersenen en het lichaam. "Alcohol beïnvloedt neurotransmitters zoals GABA en glutamaat, wat tijdens het drinken een tijdelijk kalmerend effect creëert", begint hij. "Wanneer de alcohol echter is uitgewerkt, herstellen deze neurotransmitterspiegels zich, wat leidt tot verhoogde angst." Als de alcohol uit je systeem is, kun je het gevoel krijgen dat alle anxiety in volle kracht terugkomt. Daarbij kan het ook zijn dat herinneringen van hoe je je die avond gedroeg terugkomen. Dit kan soms leiden tot gevoelens van spijt of schaamte.
Volgens Anand kunnen slecht slapen en de lichamelijke stress van het afbreken van alcohol ook je anxiety-gevoel versterken. Daarbij speelt ook uitdroging een grote factor. Alcohol is een diureticum. Met andere woorden: alcohol is een middel dat ervoor zorgt dat je vaker naar de wc moet dan voor jou gebruikelijk is. Bovendien drinkt niet iedereen genoeg water tussen het consumeren van alcoholische dranken door. En ook uitdroging kan bijdragen aan gevoelens van angst en veranderingen in je stemming.
Voorkomen is beter dan genezen
Om hanxiety te voorkomen is de eerste tip: let op je alcoholinname. Drink niet of niet te veel, en drink genoeg water als je wel alcohol drinkt. Ook raadt Anand het volgende aan: "Wees je bewust van je mentale toestand voordat je wilt drinken en kies een omgeving waarin je je veilig en ontspannen voelt. Zo verklein je de kans op hanxiety de volgende dag."
Ook drukt Anand iedereen op het hart om genoeg water te drinken als je toch besluit te drinken én om niet te veel alcoholische dranken te consumeren.
Zo deal je met hangxiety
Heb je de volgende dag toch last van hanxiety? Dan is het verstandig om wederom genoeg water te drinken. "Het aanvullen van vocht en het rusten van je lichaam kan helpen om te herstellen van de lichamelijke stress van het drinken, wat op zijn beurt weer angst kan verminderen", deelt Anand.
Ook kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen of jezelf af te leiden met een serie of muziek. Daarbij is het verstandig om cafeïne te vermijden, en ook gezond te eten. Daarnaast kan het ook enorm helpen om even met een vriendin of familielid te bellen.
- PureWow
- Adobe Stock