Bescherming
Daar kunnen we kort over zijn: kleding beschermt tegen UV-schade. Al ligt het er natuurlijk wel aan de stof én kleur. Hoe dunner de stof en hoe lichter de kleding, hoe meer UV-straling de kleding doorlaat. Zo beschermt een wit T-shirt ongeveer net zoveel als je zou smeren met een zonnebrandcrème met SPF15.
Ga je lekker het terras op en wil je jezelf beschermen tegen de zon, dan kun je dus prima kiezen voor een luchtige lange jurk, eventueel met lange mouwen. Maar let op, de beschermende waarde gaat wel om droge kleding. Zodra je outfit nat wordt, houdt het een stuk minder UV-straling tegen. Er zijn ook UV-werende shirts en broekjes, die hebben een SPF50-waarde en beschermen tevens in het water.
Insmeren
Als je op een zonnige dag buiten bent, is het belangrijk dat je je elke twee uur insmeert. Maar geldt dat ook als je een waterproof SPF gebruikt? Zeker. Een waterproof of waterresistant zonnebrand geeft alleen aan dat het zonnebrandproduct in het water– of bij een flinke zweetpartij als je gaat sporten, bijvoorbeeld – beter op je huid blijft zitten.
In het water verbrand je nog sneller, omdat water UV-stralen weerkaatst. Hierdoor komt er meer straling op je huid waardoor je sneller verkleurt. Maar zodra je gezwommen of gesport hebt en je hebt jezelf afgedroogd moet je jezelf dus gewoon weer insmeren.
Bewolkt
Maar hoe zit het met smeren als het bewolkt is? Moet je je dan ook insmeren? Zeker, elke dag is zonnebrand-dag. Klikt als een slogan van een zonnebrandmerk (en dat is 't mogelijk ook), maar daarom is het niet minder waar: smeren moet je elke dag.
Bewolking houdt UV-stralen namelijk maar deels tegen. Op een bewolkte dag bereikt nog steeds twee derde van de UV-straling de aarde. Dus smeer je elke dag in, en check bijvoorbeeld op het weerbericht de UV-index-schaal, zodat je je nog beter kunt voorbereiden en veilig in de zon kunt zitten.
- Tekst: Babette Dessing
- Adobe Stock