Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo kies je de best passende kunst voor je huis

Een aantal handige tips. 

kunst

Kunstwerken hebben misschien wel de meeste impact op de uitstraling van je huis. Een schilderij of foto aan de muur maakt de inrichting van een ruimte echt af en voegt veel persoonlijke charme toe. Hieronder vind je vier tips voor het uitzoeken en ophangen van kunstwerken in jouw huis.

1. Houd rekening met de schaal en verhouding 

Voor een mooi effect is het belangrijk dat een kunstwerk in verhouding staat tot de afmetingen van de muur. Als het te groot is, geeft het een rommelige indruk. Als het te klein is, ziet de muur er onafgewerkt uit. Horizontale of vierkante werken doen het meestal goed boven een bed of bank, terwijl verticale stukken het goed doen tussen ramen.

Hang het schilderij niet te hoog. Alle kunstwerken moeten op ooghoogte hangen of ongeveer 15 cm boven een belangrijk meubelstuk. Dit zorgt ervoor dat het kunstwerk verbonden blijft met de rest van de ruimte. Lees meer over de juiste ophanghoogte van je schilderij of lijst.

2. Kunst kiezen: ga voor unieke stukken 

Omdat het lastig en tijdrovend kan zijn om het perfecte kunstwerk voor aan je muur te vinden, blijven veel muren leeg. Niet dat een lege muur niet mooi is. Het kan ook een serene rust geven in een verder rijk gedecoreerde ruimte. Toch hoeft het kiezen van kunstwerken voor je huis niet moeilijk of duur te zijn.

De kunst die je kiest, moet je interesses weerspiegelen en je ontwerpstijl onderstrepen. Ook geldt: hoe betekenisvoller en unieker voor jou, hoe meer de kunst aanspreekt. Dat kan ook een erfstuk zijn of een kunstwerk dat je hebt meegenomen op één van je reizen.

Je kunt ervoor kiezen om het kunstwerk aan te laten sluiten bij de stijl van je huis. Je kunt ook de tegenovergestelde esthetische kant kiezen. Een historisch huis met moderne fotografie is bijvoorbeeld een unieke en interessante combinatie.

3. Denk aan het kleurenpalet 

Hoewel kunst zeker verrassende kleuren kan toevoegen aan je ruimte, moet het wel in harmonie zijn met de omgeving. Houd altijd rekening met het kleurenpalet van een ruimte bij het kiezen van kunst. Probeer ook tinten te vinden die terugkomen in je vloerkleed, kussens, meubels of accessoires.

4. Kies de juiste lijst 

Het beste kies je een lijst die past bij je ontwerpstijl. Eenvoudige zwarte of witte lijsten zijn modern en eigentijds, terwijl meer sierlijke gouden, geborsteld koperen of houten lijsten een traditionele, ouderwetse uitstraling aan je ruimte geven. Ook de rails waar je het schilderij aan ophangt, kan van invloed zijn op de uitstraling van je kunstwerk. Artiteq schilderijrails biedt verschillende opties, zodat je er altijd een passend geheel van kunt maken.

Als je al deze tips opvolgt, vind je een kunstwerk dat past bij jou en in je interieur!