Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 redenen om de tentoonstelling 'Relationships' van Richard Avedon in Rotterdam te bezoeken

Op naar de Kunsthal! 

Richard Avedon

Van Audrey Hepburn tot Kate Moss: Richard Avedon fotografeerde ’s werelds grootste sterren. In Kunsthal Rotterdam zie je nu zijn overzichtstentoonstelling Relationships. 5 redenen waarom je dit moet zien.

1. Iconische foto's

De Amerikaanse Richard Avedon (1923-2004) is een van de bekendste en meest geliefde portretfotografen. Modellen, artiesten, acteurs, kunstenaars, politici, arbeiders: ze verschenen allemaal voor zijn lens. In Relationships komen al die beelden samen. Hij fotografeerde zijn modellen in dynamische poses en realistische settings, van de straat tot in nachtclubs. Aan zijn karakteristieke studiostijl met witte achtergrond, waarmee hij bekendheid verwierf, begon hij in 1969. Avedon stond erom bekend dat hij zijn modellen vaak uit de tent lokte om zo hun blikken te manipuleren. Dat zorgde voor spraakmakende en iconische foto’s, waar iedereen nu nog over praat. Het gerucht gaat dat hij tegen The Duke and Duchess of Windsor, ware hondenliefhebbers, grapte dat hij voor de shoot een hond had aangereden. Het zorgde voor een verraste blik op de foto van het koppel.

2. Ware connecties

Avedon toonde ook graag het leven van gewone Amerikanen. Voor zijn portretseries fotografeerde hij onder meer fabrieksmedewerker Mary Watts en haar nichtje, maar ook de tot slaaf gemaakte William Casby en zijn familie. Hoe Avedon contact legde met zijn modellen? “Ik denk dat charme het vermogen is om echt geïnteresseerd te zijn in andere mensen.” Niet voor niets zien we in Relationships hoe hij beroemheden tijdens verschillende levensfases vastlegde. Zijn connecties waren real!

3. Inkijkje

In de tentoonstelling zien we zowel Avedons vroegere als latere glamourbeelden voor bekende modemagazines. De expo toont de prachtige foto’s die hij schoot voor Harper’s Bazaar, waar zijn carrière begon, en Vogue. Een hoogtepunt is de foto van het Amerikaanse supermodel Dovima tussen de olifanten in een lange elegante zwarte avondjurk van Dior.

Dovima with elephants, at Cirque d'Hiver, Paris, August, 1955

4. Wereldsterren

We verheugen ons ook op Avedons foto’s van beroemheden. Zo zien we een schattig kiekje van Marilyn Monroe in omhelzing met haar toenmalige partner Arthur Miller. En het iconische portret van de beeldschone Marilyn die wegkijkt van de camera, gehuld in haar wonderschone glitterjurk. Ver- wacht verder onder meer foto’s van Audrey Hepburn, Sophia Loren, Andy Warhol en The Beatles.

5. Take a pose

Ben je na je bezoek geïnspireerd geraakt door alle poses en wil je je ook voor even Marilyn Monroe voelen? Laat je dan in het KunsthalLAB à la Richard Avedon fotograferen tegenover de iconische witte achtergrond.

De expositie is te zien t/m 6 oktober.

Lifestyle
  • Tekst: Rosa Lee Szarzynski
  • Richard Avedon (Dovima with elephants, at Cirque d'Hiver, Paris, August, 1955)