Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mart Hoogkamer: 'Ik voel me beter dan ooit'

'Ik was bang om alles kwijt te raken'

Mart Hoogkamer

Hij werd in één klap beroemd door Ik Ga Zwemmen (in Bacardi Lemon) en deed al snel 400 shows per jaar. Vorig jaar werd het succes zanger Mart Hoogkamer te veel. Hij kreeg een burn-out en moest gedwongen pauze nemen. Maar hij is terug! "Ik voel me beter dan ooit", deelt hij in Grazia's zomerissue.

Burn-out

De festivalzomer komt eraan, en daar heeft Mart zin in! "Festivals zijn wel de leukere optredens om te doen", stelt hij. "Iedereen zit in een positieve flow en je staat lekker in de zon. Ik kijk er nu extra naar uit, omdat ik door mijn burn-out een halfjaar niets heb kunnen doen. Ik heb het gemist.”

De tijd van de burn-out was voor Mart 'donker'. “Ik was overwerkt, depressief en kon niets anders dan in bed liggen", blikt hij terug. "Het was één van de zwaarste momenten uit mijn leven. Ik deed al gauw vierhonderd optredens en ging maar door. Eindelijk deed ik waar ik altijd van droomde en ik was bang om alles wat ik had opgebouwd weer kwijt te raken. Ik vergat alleen om op mezelf te letten", aldus de zanger. "Tijdens mijn laatste concert in Ahoy heb ik het heel zwaar gehad. In de weken ervoor voelde ik me ongelukkig, ik at bijna niet meer, woog nog maar 58 kilo en schaamde me daar enorm voor. Ik werd angstig, kon om alles huilen en had meer zenuwen dan ooit. Het voelde alsof er een helikopter op mij neer kon storten. Ik was het vertrouwen in mezelf kwijt.”

Praten over gevoelens

"Na een paar weken in bed zei mijn meisje dat ik met een psychiater moest gaan praten. Een goede vriend, Wesley (Sneijder, red.), heeft me daaraan geholpen. Ik ging daar meteen drie keer in de week heen", zegt Mart over hoe hij over zijn burn-out heen kwam. "Het klinkt misschien gek, maar mediteren heeft me ook geholpen om weer tot mezelf te komen. Naast het vele praten over mijn gevoelens. Mijn fout was dat ik dat nooit deed, ik kropte alles op en hield me groot. Ik probeerde de macho te zijn, vooral voor mijn moeder, en vond het moeilijk dat ik ineens niet meer die grote jongen was", vertelt hij eerlijk. "Stapje voor stapje pakte ik na een halfjaar het zingen weer op. Eerst thuis, daarna in de studio. In het begin voelde ik me weer angstig, het hielp om dan met de mensen om me heen te praten."

Volwassener geworden

Wat die periode hem gebracht heeft? "Het lijkt of ik volwassener ben geworden", zegt Mart. "Voorheen kon ik impulsief zijn, als ik iets in mijn hoofd had dan moest het nú gebeuren. Wilde ik met mijn vriendin Jennifer op vakantie? Dan moest ik diezelfde dag nog boeken. Nu ben ik rustiger, ook in mijn denken, en heb ik veel meer liefde naar mezelf", deelt hij. "Ik durf ‘nee’ te zeggen en doe alleen dingen die ik leuk vind. Ik voel me beter dan ooit en geniet van elke dag. Zoals mijn opa vaak zei: ‘Het wordt altijd weer twaalf uur, na regen komt zonneschijn.’”

Het volledige interview met Mart Hoogkamer lees je in de nieuwste Grazia. Vanaf woensdag 19 juni in de winkel!

Showbizz
  • Tekst: Rosa Lee Szarzynski
  • NL Beeld