Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ali B in tranen tijdens rechtszaak: 'De dood voelde warmer dan het leven'

‘Ik dacht op een gegeven moment dat mijn familie er beter van af zou zijn als ik niet meer besta’, aldus de rapper.

Ali B

Na maandenlang onderzoek brachten Tim Hofman en zijn team van BOOS begin 2022 de veelbesproken aflevering naar buiten over misstanden bij The Voice of Holland. Nadat dit naar buiten werd gebracht, kwamen er meerdere aantijgingen rondom ex-coach Ali B. Nu, zo'n tweeënhalf jaar later, is in de rechtbank van Haarlem de rechtszaak tegen de rapper van start gegaan. Toen Ali vanochtend zijn statement voorlas, kon hij zijn tranen maar nauwelijks bedwingen.

Zedenfeiten

Het Openbaar Ministerie verdenkt Ali B van vier zedenfeiten bij drie verschillende vrouwen. Eén van de vermeende slachtoffers is aanwezig in de rechtbank. De officier van justitie benadrukte vanochtend dat de zaak niet gaat over de misstanden bij The Voice. “De uitzending was een katalysator voor meerdere mensen om aangifte te doen”, zegt hij daarover.

Verklaring

In de twee verklaringen die Ali B voorafgaand aan de rechtszaak heeft afgelegd, heeft hij alle aantijgingen ontkend. Bij dat standpunt blijft hij vanochtend. “Ik heb nooit een signaal gekregen, achteraf ook niet, dat er is iets gebeurd tegen de zin van iemand. In één zaak is het al tien jaar geleden. In die tien jaar is er nooit een signaal geweest dat er iets tegen de zin in is gebeurd”, aldus de artiest over de verdenking van verkrachting van Ellen ten Damme.

“Wat er is gebeurd, is met respect van twee kanten gebeurd”, aldus Ali. “Maar het is wel moeilijk dat het zoveel jaar later is dat je iets hoort. In twee van de drie zaken is ook het in de media gebracht. Als ik iets probeer te herinneren, is er ook het risico dat ik dat meeneem. In die context heb ik meegewerkt en dat zal ik vandaag ook doen.”

Statement

Tijdens het voorlezen van een statement in de rechtbank is Ali zichtbaar emotioneel. “Vandaag zit ik hier om mijn verhaal te vertellen over de impact van de BOOS-uitzending de afgelopen 2,5 jaar, die heeft geleid tot deze strafzaak”, begon Ali. “Ik heb 2,5 jaar mijn mond gehouden. De BOOS-uitzending was op 20 januari, maar de nachtmerrie begon al een week eerder met de brief van het BOOS-team waarin ze mijn beschuldigden van meerdere verkrachtingen. Vanaf toen kwam ik in een rollercoaster.”

“Nog nooit is zo’n beschuldiging gedaan”, ging hij verder. “Ik vond het doodeng om zoiets te horen. Ik kwam er snel achter dat ik niets strafbaars had gedaan, ik voor het eerst in twintig jaar moest bekennen dat ik mijn gezin had bedrogen. Ik was bang dat ik mijn gezin ging kwijtraken, maar ik wist ook zeker dat ik geen vrouw had verkracht. Ik had geen tijd om dit op een gezonde manier kon bespreken. Ik heb gesmeekt om meer tijd, ik zou aan alles meewerken, maar de uitzending moest en zal er komen zonder onderzoek.”

The Voice

Ali zei dat zijn zaak niets te maken heeft met de vermeende misstanden bij The Voice. “Toch blijf ik in de media The Voice-viezerik.” Dat heeft er flink ingehakt voor de artiest. “Ik hoop dat de dingen die ik zeg grondig door de rechtbank worden onderzocht en worden begrepen. Anders is het wachten op de eerste zelfmoord. Zelf heb ik ook die gedachten gehad. (…) Ik dacht op een gegeven moment dat mijn familie er beter van af zou zijn als ik niet meer besta. De dood voelde warmer dan het leven.”

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Showbizz
  • RTL Boulevard, Tips en Weetjes
  • NL Beeld
  • Instagram @rtlboulevard