Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jullie gaan uit elkaar: wat gebeurt er met de verzekeringen?

Alles wat je wilt weten op een rij. 

verzekeringen

Als je samenwoont met je partner, hebben jullie waarschijnlijk gemeenschappelijke verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering voor jullie bolide, een opstalverzekering voor jullie koophuis of een overlijdensrisicoverzekering. Als jullie uit elkaar gaan, kan het lastig zijn om te bepalen wat je hiermee moet doen. In dit artikel helpen we je daarom een handje door de meest voorkomende verzekeringen op een rijtje te zetten.

Overlijdensrisicoverzekering 

Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf tegen financiële zorgen bij het wegvallen van een inkomen na het overlijden van je partner. Je sluit de verzekering af op het leven van je partner en krijgt daardoor eenmalig een bedrag uitgekeerd wanneer hij of zij komt te overlijden. Hiermee kun je bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheeksom aflossen, waardoor de maandlasten dalen en je deze ook alleen kunt blijven betalen.

Wanneer jullie gaan scheiden, kan het logisch lijken om deze verzekering op te zeggen. Dit is echter niet altijd de meest verstandige keuze, vooral als jullie samen kinderen hebben en/of er door één van beide alimentatie wordt betaald. In sommige gevallen kun je de ORS aanhouden, ook als jullie gaan scheiden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij en je ex-partner samen de kosten betalen voor jullie kind en een van beiden komt te overlijden. De nabestaande moet in dit geval alleen opdraaien voor alle kosten, tenzij jullie nog een ORV hebben: dan worden deze kosten (deels) opgevangen.

Inboedelverzekering 

Veel stellen die samen een huis hebben sluiten een inboedelverzekering af, zodat al hun spullen goed zijn verzekerd. Wanneer jullie uit elkaar gaan, worden deze spullen vaak verdeeld.

In veel gevallen neemt bij een scheiding één iemand de verzekering over, meestal degene die in het huis blijft wonen. De ander dient dan een eigen verzekering af te sluiten. Let wel op: de premie van de inboedelverzekering kan veranderen als de gezinssamenstelling wordt aangepast.

Opstalverzekering 

Hebben jullie samen een koophuis? Dan hebben jullie waarschijnlijk ook een opstalverzekering, waarmee jullie alles wat vastzit aan het huis verzekeren tegen schade.

Als een van jullie in de woning blijft wonen na de scheiding, kunnen jullie de verzekering op de naam van deze persoon laten zetten. De ander wordt dan dus van de polis afgehaald. Ook bij deze verzekering kan de hoogte van de premie veranderen bij aanpassing van de gezinssamenstelling. Als het huis wordt verkocht, zeggen jullie de verzekering in zijn geheel op.

Aansprakelijkheidsverzekering 

Vaak wordt een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor het hele gezin. Als jullie scheiden, sluiten jullie beide je eigen verzekering af. Hebben jullie kinderen? Deze kunnen meeverzekerd worden bij één van de ouders, bijvoorbeeld bij degene waar het kind het vaakst verblijft.

Autoverzekering 

Een autoverzekering staat slechts op één naam, ook als jullie een gezamenlijke auto hebben. Als jullie uit elkaar gaan, zijn de schadevrije jaren dus alleen voor degene op wiens naam de auto stond. Houdt de ander de auto? Dan dient hij of zij een nieuwe verzekering af te sluiten, waarbij de premie hoger kan zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om schadevrije jaren over te dragen aan je ex-partner: neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Reisverzekering 

Na een scheiding gaan jullie hoogstwaarschijnlijk niet meer samen op vakantie, waardoor jullie de gezamenlijke reisverzekering op kunnen zeggen. Jullie kunnen eventueel een eigen verzekering afsluiten, een doorlopende of kortlopende variant. Dit hoeft niet direct: heb je voorlopig geen reisplannen? Dan kun je het beste wachten totdat deze er wel zijn om onnodige kosten te voorkomen.

Goed geregeld 

Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Niet alle gezamenlijke verzekeringen hoeven direct opgezegd te worden: sommige kunnen ook aangehouden worden voor één van beide of misschien wel jullie samen. Laat je goed informeren over alle opties om zo alles goed geregeld te hebben na een scheiding.