/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fcontent-cdn.grazia.nl%2F2024%2F03%2Fgelijke-rechten.jpg)
De positie van de vrouw staat wereldwijd onder druk en daarom is Internationale Vrouwendag op 8 maart nog altijd hoognodig. Advocaat Romy Geysen is het gezicht van deze dag en legt het uit. ‘Gelijkheid voor iedereen, daar gaat het om.’
Genderongelijkheid
Alleen al in Nederland is genderongelijkheid een feit. Zo verdienen vrouwen nog steeds gemiddeld 13 procent minder dan mannen, is bijna de helft financieel afhankelijk en besteden vrouwen anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken, blijkt uit onderzoek van Women Inc. Verder worden ‘vrouwelijke’ aandoeningen zoals endometriose in de gezondheidszorg regelmatig over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien. Dit blijkt uit onderzoek van gynaecologen Astrid Vollebregt en Judith Huirne, die dan ook pleiten voor een landelijke strategie voor vrouwengezondheidszorg.
Maar juist nu vrouwelijke politici zó hard nodig zijn om het verschil te maken, blijkt uit onderzoek van de Alliantie Politica dat vrouwen vanwege haat, geweld, seksisme en racisme eerder uitvallen of zichzelf terugtrekken uit de politiek. Een bedreiging voor de kwaliteit van onze democratie. Des te belangrijk dat vrouwelijke experts zoveel mogelijk zichtbaar zijn in de media als inspirerende rolmodellen. Helaas is ook dat aantal schrikbarend laag: zo is slechts 1 van de 5 experts vrouw. Kortom, het is allemaal niet best gesteld. En als we op dit tempo doorgaan, duurt het nog zo’n 88 jaar voordat gendergelijkheid in Nederland is bereikt, blijkt uit de Gender Gap Index.
Onder druk
Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd staat de positie van de vrouw nog altijd ernstig onder druk. De Internationale Vrouwendag is dan ook hoognodig als je het Romy Geysen vraagt. Zij is sinds 2023 gezicht van deze dag in Nederland en België en zet zich als advocaat in België dagelijks in voor vrouwenrechten, binnen de rechtbank en daarbuiten. Ook spreekt ze op events, bij bedrijven en op de universiteit voor rechtenstudenten over o.a. vrouwenrechten en vrouwenorganisaties die het verschil maken. En heeft ze met Aletta Makken (de oprichter van Internationale Vrouwendagplatform, red.) een special via haar podcast Let’s get lawed gemaakt.
“Hierin laten we vrouwen van over de hele wereld aan het woord. Dit levert bijzondere, maar ook schokkende verhalen op. Zo wordt duidelijk dat India nog altijd een van de meest onveilige landen voor vrouwen is, onder andere door het hoge aantal slachtoffers van seksueel geweld. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan verbetering. Dat heb ik ook met eigen ogen kunnen zien tijdens mijn reis naar India, waar ik met verschillende vrouwen heb gesproken en scholen heb bezocht. Educatie ook voor meisjes beschikbaar maken, is ontzettend belangrijk om gelijke kansen te creëren en jongens en meisjes met elkaar om te leren gaan.”
Oorlogsmisdaden
Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is: één wereld, duizend vrouwen. “We zijn allemaal uniek en verschillend, maar leven uiteindelijk op dezelfde planeet waar iedereen dezelfde rechten verdient. Gelijkheid voor iedereen, daar gaat het om. Helaas zijn we nog mijlenver van dat punt verwijderd, en worden vrouwen in gebieden over de hele wereld nog als tweederangsburgers gezien en zwaar onderdrukt”, zegt Romy. Ze hoopt dat tijdens deze Internationale Vrouwendag extra aandacht uitgaat naar vrouwen in oorlogsbieden, zoals Oekraïne en de Gazastrook. “En naar de verschrikkelijke oorlogsmisdaden, zoals vrouwenverkrachtingen en -moorden waardoor ontelbaar veel slachtoffers te betreuren zijn. We voelen ons vaak machteloos, maar gelukkig zijn er vrouwenorganisaties die we kunnen steunen, zoals UN Nederland die vrouwelijke vluchtelingen opvangen, zodat ze geen risico lopen om in de val te lopen van vrouwenhandelaars of worden misbruikt.”
Vrouwenmoorden
Een ander wereldwijd probleem is femicide: vrouwen die vermoord worden omwille van hun vrouw zijn, vaak door (ex)-partners. In Nederland werden vorig jaar alleen al 26 vrouwen door een (ex-)partner vermoord, blijkt uit CBS-onderzoek. In België zijn dat er gemiddeld 30 per jaar. Romy Geysen maakt zich hard om het femicide-probleem op de kaart te zetten: “Slachtoffers van partnergeweld lopen risico om slacht- offer van femicide te worden. Een inzicht dat van levensbelang is. Niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor de rest van de maatschappij, in het bijzonder politie, justitie, de advocaten- wereld en de rechtspraak. Alles om vrouwen niet alleen zo goed mogelijk te informeren, maar ook te ondersteunen, beschermen en levensbedreigende situaties voor vrouwen nog beter te herkennen. Zo is er in België inmiddels een speciale kaderwet ingevoerd, zodat er beter geregistreerd kan worden hoeveel femicide slachtoffers er zijn en wat er nodig is om vrouwenmoord te voorkomen.” Om vooruitgang te boeken heb- ben we mannen overigens hard nodig, stelt Romy. “Ik hoop dan ook dat mannen zich aangesproken voelen en ook naar zichzelf kijken om in actie te komen.
Zo zie je aan de onderzoekcijfers in Nederland dat er nog altijd een ongelijke verdeling is in de onbetaalde zorgtaken. Door een opkomend fenomeen als thuisblijfvaders en mogelijkheid tot partnerverlof krijgen én pakken mannen gelukkig ook meer de kans om minder te werken en gunnen ze juist hun vrouw die carrière, zodat er een eerlijke verdeling komt.” Romy vervolgt: “Laten we sowieso niet vergeten dat we van ver zijn gekomen en er wel degelijk op bepaalde vlakken een positieve lijn is ingezet. Zo werkte ik vijftien jaar geleden nog in een mannenwereld, nu zijn er veel meer vrouwelijke advocaten en rechters. Belangrijk, want vrouwelijke cliënten voelen zich vaak bij een vrouw meer op hun gemak. Daarbij geldt voor zowel mannen als vrouwen: we hebben allemaal onze kwaliteiten, onze talenten. Laten we die bundelen, want samen staan we sterker.”
Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Pexels