Niets fijner dan hardlopen in de winter. Door de kou en de wind voel je je zorgen in één klap van je afglijden. Maar... dan moet je je wel goed voorbereiden. Met deze tips blijf je warm en loop je veilig.
De voordelen van hardlopen in de kou
We snappen dat je op een koude, gure dag liever op de bank blijft hangen en Netflix op zet, maar het is juist zo belangrijk om onder dat dekentje vandaan te kruipen en wél te gaan hardlopen. Tijdens je hardlooprondje maakt je lichaam vitamine D en dat kan je zeker in de winter goed gebruiken. Bovendien verhoog je er je fysieke weerstand mee en zorgt hardlopen er bovenal voor dat je je mentaal sterker voelt. Tijdens het lopen maakt je lichaam hormonen aan als, endorfine, serotonine en dopamine. Hierdoor voel je je na afloop sterker, vrolijker en voldaan. In de winter is dat gevoel nog wat sterker. Want ook al zijn die eerste paar meters pittig, honderd procent zeker dat jij je na afloop on top of the world voelt. En terecht. Je hebt het toch maar mooi geflikt om in barre omstandigheden een lekker rondje te lopen en na afloop volgt als beloning een heerlijk warme douche. Hardlopen in de winter maakt je dan ook mentaal sterker en je ontwikkelt doorzettingsvermogen.
Layer up
Altijd al een van de grootste dilemma's, maar nu al helemaal: wat trek je aan? In de wintermaanden ben je snel geneigd om toch die lekkere dikke sweater aan te trekken als het buiten guur is. Niet zo slim, want je kunt er donder op zeggen dat het zweet na enkele minuten rennen al op je voorhoofd drupt. Een goede stelregel om te onthouden: tijdens het hardlopen is jouw gevoelstemperatuur ongeveer 10 graden warmer. Dus check voor je gaat beginnen altijd eerst het weerbericht. Geeft Buitenradar aan dat het buiten 2 graden is, dan voelt het tijdens het hardlopen – althans na die eerste kilometer – dus 12 graden. Slimmer is het dus om te kiezen voor laagjes. Die isoleren tegen de kou en heb je het toch te warm dan kun je eventueel ook iets uittrekken. Maar hoeveel laagjes moet je dan dragen? Als het buiten rond het vriespunt of kouder is, kies je voor drie lagen. Begin met een longsleeve die als een soort thermo-ondergoed fungeert, deze laag houdt je droog en warm. Daarna kun je kiezen voor een tussenlaag van fleece of een andere dikke stof en een jack die wind- en waterdicht is, zodat je beschermt bent tegen regen, sneeuw en wind. Vergeet ook je benen niet te beschermen tegen de kou met een dikkere hardloopbroek. Draag je een te dunne broek, dan worden je spieren koud en verkrampen ze eerder.
Een handig temperatuuroverzicht
-10 tot 0 graden: onderlaag + tussenlaag + hardloopjas + winterhardloopbroek.
0 tot 10 graden: 1 laag (longsleeve of dikkere sleeve) + hardloopjas + hardloopbroek.
10 tot 15 graden: longsleeve + windjack + windjack + hardloopbroek.
+15 graden: korte mouwen shirt + korte broek
Tip! Draag het liefst gear die zweetafvoerend en ademend is, en let op termen als dry fit en coolmax, en stoffen als lycra, polyester en elastaan.
Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock