Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Jessie Maya: ‘Dat ik anderen zelfvertrouwen kan geven, is het mooiste compliment’

'Na een lange periode van me niet gelukkig voelen, ben ik eindelijk helemaal happy'

In haar boek Dhr. Bosch denkt ervan overtuigd te zijn een vrouw te willen worden blikt Jessie Maya terug op haar moeilijke jeugd en jarenlange transitieproces, dat ze als eerste transgender in Nederland deelde via YouTube. In de nieuwste Grazia vertelt ze er alles over.

Boek schrijven

Waarom Jessie graag een boek wilde schrijven? “Het was altijd al een droom en nu ik een heftig gedeelte van mijn leven heb afgesloten, voelde dit als het juiste moment", vertelt ze in de nieuwste Grazia. "Ik heb mijn transgenderproces afgerond en ben niet meer van plan om onder het mes te gaan. En na een lange periode van me niet gelukkig voelen, ben ik eindelijk helemaal happy.”

Rolmodel

In haar eigen jeugd waren YouTube-sterren als Gigi Gorgeous en Jeffree Star erg belangrijk. Inmiddels is Jessie zelf een online rolmodel. Ze vertelt over de bijzondere reactie de ze krijgt. “Berichtjes van allerlei mensen, ook buiten de LGBTQIA+-community, die me laten weten dat ik ze inspireer en dat ze dankzij mij voelen dat ze er wel toe doen, ze lekker anders mogen zijn en dat dit helemaal oké is." Die berichtjes doen haar dan ook goed. "Dat ik anderen zelfvertrouwen kan geven, is voor mij het mooiste compliment.”

Blijven praten

In haar boek vertelt Jessie openhartig over pesterijen, jeugdtrauma's en de moeilijke band met haar vader, maar ook over het lange transitieproces waar ze doorheen ging. De minachtende doorverwijzing van haar huisarts vormt de titel van haar boek. "Het is vooral belangrijk dat we over ‘transgender zijn’ blijven praten, zodat het onderwerp algemeen bekend is", wil ze meegeven aan de zorg en de rest van de wereld. "Alles om te voorkomen dat iemand zoals ik bij de huisarts te horen krijgt: ‘Je kan beter een doorverwijzing naar een psycholoog gebruiken’", vindt Jessie.

"Het is zo belangrijk dat jouw wens erkend wordt, je goed wordt geholpen, en niet dat er vanaf het eerste moment raar en vervelend over wordt gedaan", gaat ze verder. "Bij het veranderen van mijn naam in het gemeentehuis had ik een heel positieve ervaring, doordat de medewerkers oprecht blij voor me waren en me feliciteerden. Dat gun ik iedereen op elk punt van het proces, want dat maakt het zoveel beter en makkelijker.”

Het volledige interview met Jessie Maya lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: NL Beeld