Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Duurzamer leven? Met deze 3 tips maak je een goed begin

Bonus: het maakt je leven een stuk zinvoller!

Dat het niet goed gaat met onze planeet is geen nieuws. Ho wacht, niet stoppen met lezen! Dit is geen deprimerend stuk, maar juist een artikel waardoor je zin krijgt in een duurzame levensstijl die vooral draait om bewuste keuzes maken. Bonus: het maakt je leven een stuk zinvoller!

Tip 1: preloved shoppen met mate

Dat je geweldige designer pieces met de kaartjes er nog aan voor een prikkie tweedehands shopt, is voor de ware shopaholics onder ons natuurlijk een feestje. En dankzij grote ketens en merken die ook preloved collecties verkopen, hoef je echt niet alleen in muffe winkels op zoek naar een vintage schat. Maar vergeet niet: een gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken, draagt gemiddeld een derde niet en koopt er jaarlijks 46 items bij. Ook Sampimon-Versneij ging in het begin los in vintage shops, op de rommelmarkt en online: “Er is zoveel tweedehands aanbod omdat mensen vaak genoeg items kopen die niet passen of die ze toch niet leuk vinden. Dit groeiende aanbod heeft echter ook een nadeel: je wordt er hebberig van. Zo begon mijn zoektocht naar een duurzamer leven met kleding tweedehands kopen. Maar ik kocht toen meer dan ooit, want je vindt altijd wel iets leuks en het is zo goedkoop.”

Uit onderzoek blijkt nu dat tweedehands shoppen overconsumptie juist in de hand werkt. Blijkbaar zijn we geneigd om tweedehands nog meer te kopen, en dat dan minder te dragen. Na een halfjaar kwam dit besef ook bij Sampimon-Versneij. Hoewel ze haar kleding alleen nog tweedehands kocht, waren de aantallen nog steeds te hoog: “Uiteindelijk draait het allemaal om bewustwording. Vraag je af: waarom koop ik dit? Hoe lang ga ik hiermee doen? En: van welk materiaal is het gemaakt?”

Tip 2: Liever ruilen, lenen en huren

"Als alle fabrieken stoppen met produceren, zouden er nog genoeg spullen zijn om iedereen de komende tien jaar te voorzien”, zegt Elisah Pals, de oprichter van Zero Waste Nederland. Aan de ene kant shocking, aan de andere kant: als (bijna) alles er al is, levert dat allerlei initiatieven op waardoor we niets hoeven te kopen, zoals The Clothing Loop, tipt Sampimon-Versneij. “Ik krijg gemiddeld eens in de twee weken een tas met kleding thuis, samengesteld door buurtbewoners die zich hebben aangemeld voor de kledingketting. Je pakt eruit wat je leuk vindt, voegt kleding toe die je kwijt wilt en geeft de tas door aan de volgende buurtbewoner. Gratis, duurzaam en superleuk.” Ook handig: de fashion biebs, oftewel kledingbibliotheken, die je door het hele land vindt. Sampimon-Versneij: “Zo heb ik voor de fotoshoot voor mijn boek wat outfits geleend bij Lena The Fashion Library in Amsterdam. Ook ideaal als je zwanger bent.”

Tip 3: doorgeefcadeaus zijn nóg leuker

Tweedehands cadeaus geven, is dat niet not done? Sampimon-Versneij moest even een drempel over, maar doet inmiddels bijna niet anders: “Je vindt veel uniekere cadeaus en iedereen vindt een preloved item leuk – ook mensen die niks met tweedehands hebben. Voor mijn zoon Frank vragen we zelfs alleen nog doorgeefcadeaus: vaak krijg je zo goed als nieuwe spelletjes of boekjes die iemand bijvoorbeeld dubbel heeft.” Een leuke manier om deze duurzame levensstijl aan de volgende generatie door te geven.

In de nieuwste Grazia vind je nog veel meer tips voor een duurzamer leven. Nu in de winkel! 

Tekst: Kim Buitenhuis