De nieuwe chic: Swopster kledingruil als stijlvolle duurzame statement

Sounds good!

Shop jij ook altijd de laatste trends? Of ben je juist al een hele tijd bezig met verantwoord winkelen, waarbij je liever gaat voor tijdloze items? Het feit is in ieder geval dat we in Nederland steeds vaker bezig zijn met duurzaamheid. Dat is niet zo gek, want om de aarde leefbaar te laten, moet er iets gebeuren.

Kledingruil

Je kunt zelf je steentje bijdragen aan een betere wereld door je shopgedrag eens onder de loep te nemen. No worries: je kunt nog steeds trendy kleding toevoegen aan je garderobe, maar dan met iets meer bedachtzaamheid. Wat dacht je namelijk van een  kledingruil? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Upgrade je garderobe met nieuwe items via een kledingruil

De wereld een beetje bij beetje willen verbeteren op het gebied van duurzaamheid is niets nieuws. Misschien shop je wel eens in een  vintage winkel of verkoop je je eigen kleding via een handige online app. Er is door de jaren heen al zoveel kleding geproduceerd dat je eigenlijk helemaal geen nieuwe items zou hoeven aan te schaffen om er alsnog mooi en trendy uit te zien. De kans is groot dat iemand anders ergens in Nederland mooie jurken, schoenen en shirtjes heeft die ze niet meer wil hebben, maar waar jij misschien wél heel blij van wordt.

Daarom is een kledingruil een goed idee. Nu vraag je je misschien af hoe je in contact komt met zo’n iemand, want je kent diegene toch helemaal niet? Dat klopt, én daar is iets heel handigs op bedacht: Swopster. Swopster is een handige app waarop je een account aan kunt maken en kunt beginnen met het ruilen van kleding. Nu steeds meer mensen zich bezighouden met duurzame en modebewuste keuzes is een kledingruil-app de ideale oplossing. Hiermee verklein je je ecologische voetafdruk én kun je op een hele toegankelijke en voordelige manier aan nieuwe kleding komen. Wat wil je nog meer?

Je kleding ruilen via een app: hoe werkt Swopster precies?

Deelnemen aan de grote kledingruil van Swopster is heel eenvoudig. Als eerst moet je je registreren op Swopster. Dat doe je door de app te downloaden die je via de App Store of Google Play kunt vinden. Wanneer de app gedownload is, vul je je persoonlijke gegevens in en kan het ruilen beginnen. Als eerst is het belangrijk om zelf wat kleding toe te voegen. Maak foto’s van de items die je wil ruilen en voeg ze toe aan je profiel. Zet daar een korte tekst bij met informatie over de maat, het merk en natuurlijk de staat van het kledingstuk. Zo weet een eventuele ontvanger precies wat hij of zij kan ontvangen.

Je ontvangt voor ieder toegevoegd kledingstuk een zogeheten Swop Coin. Die kun je vervolgens inzetten om zelf kleding uit te zoeken in het aanbod van Swopster. Het handige is dat je hierbij kunt filteren op maat, merk, kleur en categorie. Op die manier vind je snel een mooi item dat bij je smaak en stijl past. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd wel iets kunt vinden waar je jezelf wel in rond zou zien lopen. Wanneer je wat leuks hebt gevonden, stuur je een ruilverzoek naar de eigenaar en gebruik je je Swop Coins om het verzoek te ‘betalen’. Gaat de eigenaar akkoord, dan betaal je eenmalig € 0,99 voor de ruil en betaalt de koper de verzendkosten. Simpeler kan het bijna niet!

Voordelen van deelnemen aan een kledingruil in plaats van nieuwe kleding kopen

Het grote voordeel van een kledingruil weet je waarschijnlijk al wel: je zorgt ervoor dat de wereldwijde afvalberg én het aanbod van kleding kleiner wordt. Met alle fast fashion artikelen van het moment is dat meer dan welkom. In Nederland merken we er misschien niet zoveel van, maar  in landen zoals Ghana  is kledingafval een groot probleem. Wanneer je daar actief aan mee wil helpen om dat te verminderen, is het zeker aan te raden om te investeren in tweedehands kleding die je bijvoorbeeld via een kledingruil krijgt. Omdat je zelf ook items wegdoet, heb je nooit te veel kleding.

Natuurlijk zijn er ook nog andere voordelen, want eerlijk is eerlijk: hoe fijn is het om zo weinig te hoeven betalen voor nieuwe kleding? Veel items die je kunt ruilen zijn nog (zo goed als) nieuw en daar hoef je alleen maar de verzendkosten en eenmalig €0,99 voor te betalen. Door aan kledingruil te doen via een handige app bespaar je dus ook nog eens enorm op je eigen uitgaven. Tot slot gaat het concept van Swopster nog verder dan dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook mensen op ontmoeten die dezelfde passie als jij delen: bewust omgaan met de wereld en je eigen garderobe.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws