Designer Tess van Zalinge over haar grote droom: ‘Samenwerken met Stella McCartney’

'Een kop koffie met haar drinken, lijkt me al geweldig!'

Van Amsterdam Fashion Week tot Kopenhagen Fashion Week: designer Tess van Zalinge steelt nu ook over de grens de show. En dat allemaal op een duurzame manier. ‘We hebben tweehonderd kilo stoffen van de brandstapel gered.’ In de nieuwe Grazia vertelt ze over de start van haar brand, haar nieuwe collectie en haar duurzaamheidmissie.

Het begin van alles

Als we Tess vragen hoe ze is begonnen met haar carrière als designer, vertelt ze: “In 2012 studeerde ik cum laude af aan het AMFI. Tegen alle verwachtingen in startte ik geen eigen label, maar ging ik freelancen. Van een HEMA capsulecollectie tot aan een yogalijn voor een ondernemer: ik heb van alles gedaan. Een mooie manier om mijn netwerk op te bouwen. Na vier jaar miste ik het ontwerpen vanuit mezelf en startte ik daarmee in de weekenden. Een paar maanden later werd ik verrast met een uitnodiging om een show te geven tijdens Amsterdam Fashion Week. Daarmee won ik een prijs en kreeg een kleine beurs om te starten.”

De belangrijkste lessen

Met deze geweldige start, heeft ze ook een aantal belangrijke lessen geleerd, zo onthult ze. “Ik ben veel meer gaan vertrouwen op mijn eigen kunnen en onderbuikgevoel en raak niet snel meer beïnvloed door de industrie zoals in het begin. Inmiddels heb ik dan ook mijn eigen vorm gevonden en maak ik één couture collectie per jaar, waardoor ik echt de tijd en ruimte heb voor innovatie en duurzaamheid.”

“Daarnaast draag ik onze duurzame missie en visie over dankzij creatieve samenwerkingen met merken als Love Stories en G-Star. En ik werk jaarlijks samen met een goed doel, zoals het WNF. Het grappige is dat de natuur onbewust altijd al als rode draad door mijn werk loopt, zoals bij mijn eerste collectie over het Nederlandse landschap. Ik haal sowieso veel inspiratie door te wandelen in het bos en het park, samen met mijn hond Teun.”

Dromen

Naast deze mooie ervaringen, is Tess echter nog niet klaar met dromen. “Een grote show in Kopenhagen, zoals op AFW”, vertelt ze dan. “En samenwerken met Stella McCartney. Een langgekoesterde droom die ik sinds een half jaar pas durf uit te spreken. Zij is op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap en duurzaam ontwerp zó inspirerend. Een kop koffie met haar drinken, lijkt me al geweldig!”

Het hele interview met Tess van Zalinge lees je in de nieuwe Grazia. Nu in de winkel!

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Paul Bellaart

Laatste nieuws