Altijd druk en lukt het je maar niet om te onthaasten of dat onrustige gevoel uit je lichaam te krijgen? Focus je eens op je ademhaling. Deze oefening kan je daarbij helpen.
Ademhalingsoefeningen
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch kan het focussen op je ademhaling je stressgevoel verminderen. Ook maakt het je kalmer, helpt het je ontspannen, kan het je concentratie en focus verbeteren en kan het helpen je bloeddruk te verlagen. Oohja, én het helpt je om beter te slapen.
Just breath: met deze ademhalingsoefening kun jij je stressgevoel verminderen
Box breathing
Deze ontspanningsoefening van 3 minuten kan je helpen om je ademhaling weer in een ‘normaal’ ritme te krijgen. Merk je bijvoorbeeld dat je snel en oppervlakkig ademhaalt door acute stress? Met box breathing krijg je je ademhaling onder controle en maak je je lichaam rustiger. Het kan bovendien je concentratie en focus verbeteren. Niet zo gek dus dat de Amerikaanse Navy Seals deze ademhalingstechniek tijdens hun training meekrijgen. Met box breathing verdeel je je adempatroon in vier delen, het wordt daarom ook weleens square (vierkant) breathing genoemd.
Zo doe je het
1. Ga zitten, of liggen, wat je fijn vindt. Je kunt ook een achtergrondmuziekje opzetten dat je goed kent en circa 3 minuten duurt, zodat je weet wanneer de oefening erop zit.
2. Adem voor 4 tellen in door je neus.
3. Houd je adem dan 4 tellen vast.
4. Adem voor 4 tellen uit door je mond.
5. Houd je adem dan weer 4 tellen vast.
6. Herhaal deze ‘box’ van 4-4-4-4 voor 3 minuten, of tot je achtergrondnummer is afgelopen.
Sidenote
Deze oefening is gericht op ontspanning. Hiermee krijg je de stress even uit je lichaam en voel je je meer in balans. Voel je je nu al wekenlang non-stop gestrest, slaap je slecht, vergeet je veel, ben je snel geprikkeld en heb je weinig trek? Dan heb je mogelijk last van chronische stress – en dat kan op den duur samengaan met een depressie, burn-out of angststoornis. Herken je je in bovenstaande beschrijving? Dan is het slim om actie te ondernemen. Ga langs een huisarts of neem contact op met een psycholoog voor hulp en begeleiding.
Tekst: Babette Dessing | Beeld: Adobe Stock