Mascha Feoktistova: ‘Allergisch voor stellen die er maar vanuit gaan dat de vrouw minder gaat werken’

'Ik ben echt een feminist en heel erg opgevoed met zelfstandigheid'

Mascha Feoktistova (36) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Barbie-film

“Ik ben laatst naar Barbie geweest en vond het niet alleen esthetisch gezien een heel mooie film, maar ook qua boodschap. Als de wereld door vrouwen zou worden gerund, zou het hartstikke goed gaan, zeggen ze eigenlijk. Het is zo jammer dat in de echte wereld nog zo vaak wordt gedacht dat mannen alles beter kunnen. Ik ben echt een feminist en heel erg opgevoed met zelfstandigheid.”

“Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik acht was en ik groeide op met een single moeder die altijd heeft gezegd: “Je moet voor jezelf kunnen zorgen, zelf rond kunnen komen en nooit afhankelijk worden van een man.” Het zorgde ervoor dat ik al jong dacht: whatever happens, ik ga het zélf doen. Ik ben al sinds mijn zestiende samen met Gregor, maar wilde op mijn eenentwintigste eerst alleen wonen, en het zelf kunnen, voordat we gingen samenwonen. En dat is ook mijn drijfveer met m’n bedrijf: nooit afhankelijk zijn. Zeker nu ik zelf een dochter heb, vind ik die boodschap des te belangrijker.”

Vrouwelijke onafhankelijkheid

“Wist je dat nergens binnen de EU zoveel vrouwen parttime werken als in Nederland? Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met minder gaan werken als je kinderen krijgt. Helaas zie ik die onafhankelijkheid bij vrouwen nog lang niet altijd terug. Ik heb het idee dat er nog steeds een soort van sfeer heerst dat het goed is dat je man meer verdient. En dat jij dus maar lekker part-time moet gaan werken als er kinderen komen.”

“Ik heb zelf toen ik Mila kreeg ook bewust gedacht: ik wil niet meer zestig uur per week aan het werk zijn. Maar ik zorg wel dat ik genoeg verdien om financieel onafhankelijk te blijven. Je weet nooit wat er gebeurt, zoveel stellen gaan in deze tijd uit elkaar. Dan wil je toch zeker wel een plan hebben? Ik ben allergisch voor stellen die er maar vanuit gaan dat de vrouw minder gaat werken. Bij ons thuis is dat nooit vanzelfsprekend geweest; in het begin was Gregor juist méér bij Mila. Ook dat vonden mensen dan weer gek, dan vroegen ze: ‘En wat voor werk doet hij dan?’ Bijna alle succesvolle vrouwen die ik ken zeggen: ‘Mijn partner is meer thuis met de kinderen’, dus voor ons is dat heel normaal. Het is vooral de maatschappij die daar iets van vindt, waardoor niet alle vrouwen die stap durven te nemen.”

Elkaar steunen

“Wij vrouwen mogen elkaar daar wel wat meer in steunen en niet meteen een oordeel klaar hebben. Want er is niks ergers dan te horen ‘dat je niet genoeg tijd hebt voor je kind’ of ‘een slechte moeder bent’. Ik raad alle moeders met dochters aan om hen mee te nemen naar de Barbie-film. Zijn ze nog te jong om de boodschap helemaal te begrijpen, dan geniet je gewoon samen van de happy vibes en de vrolijke kleuren!”

Beeld: Nine IJff

Laatste nieuws