Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Niks mis mee: dit is waarom uitspraken uit B&B Vol Liefde zo’n succes zijn

We zetten onze zonnebril ervoor af.

"Ik zal mijn zonnebril afzetten..." Trouwe fans van B&B Vol Liefde – en iedereen die veel uren doorbrengt op social media – kunnen deze uitspraak van B&B-eigenaresse Petri gelijk afmaken. Het succesvolle tv-programma kent inmiddels talloze van dit soort hilarische momenten, en iedereen kan ze meepraten. Maar hoe kan het eigenlijk dat deze uitspraken zo'n hit zijn?

Uitspraken zijn een hit

"Ik kom hier aan en ik ben meteen helemaal niet blij", "Prima, niks mis mee", "Ik heb last van mijn zonnevlecht" en "Vind je het goed als ik morgen antwoord? Want ik zit nu best wel met m'n verkoudheid". Het zijn zomaar wat uitspraken uit het huidige seizoen van B&B Vol Liefde die werkelijk iedereen kent. En ook als je het programma niet kijkt, kun je ze bijna niet gemist hebben. Op TikTok zijn er inmiddels talloze sounds te vinden van B&B-uitspraken. En dat laatste is precies de reden waarom de uitspraken uit het programma zo'n succes zijn, zegt tv-recensent Ron Vergouwen. "Als een quote wordt opgepikt, dan fungeren social media als een vliegwiel."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

Online succes

Mensen op social media kunnen wel lachen om dergelijke uitspraken en gaan er graag mee aan de haal door er een parodie op te maken. Zo ook Bram Krikke. Hij is zelf enorm fan van het programma en maakt graag video's van opvallende fragmenten na. Dit jaar haakte hij bijvoorbeeld in op het dansen van Walter en Claudia in Frankrijk. Enne, daarvoor wist hij zelfs Claudia herself te strikken om mee te doen. Goals! 

Ook Petri's uitspraken doen het goed op social media. Het moment waarop ze Hans toesprak nadat hij een boom verkeerd had gesnoeid, gaat het hele internet over. "Ik zal mijn zonnebril afzetten. Ik kom hier aan en ik ben meteen helemáál niet blij", zei ze toen. Inmiddels maakt iedereen hier video's en memes op. "Als een show extreem populair is, dan wordt er vanzelf wel wat uitgepikt. Met sociale media gaat dat nog een stuk sneller", legt Vergouwen uit.

https://www.tiktok.com/@bbvolliefde/video/7259116298465004826?

Niet het enige programma

B&B Vol Liefde is echter niet het enige programma waarbij dit gebeurt. Zo kennen we allemaal de "Wijnen, wijnen, wijnen" uit Chateau Meiland – iets wat veel mensen nog steeds gebruiken. Net als "Meid, wat goed!" Maar ook "Hier word ik niet vrolijk van" en "Man, man, man" van Rob Geus zijn inmiddels classics. Volgens Vergouwen kun je dergelijke uitspraken niet creëren. "Dit is onbedoeld, maar ik kan me voorstellen dat de makers er echt blij mee waren en een soort eurekamoment hadden."

Bron: RTL Boulevard, Instagram @rtl.nl, @videolandonline, @bram.krikke | Beeld: RTL