Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: in deze situaties moet je je extra goed insmeren

Verbranding ligt op de loer in deze situaties.

De zomer staat voor de deur, en dat is nu ook ein-de-lijk te merken aan de temperaturen. De afgelopen week hebben we te maken gehad met hoge temperaturen en veel zon. Dat is niet alleen maar genieten, maar ook heel veel smeren! In sommige situaties is goed insmeren echter nog eens extra belangrijk, omdat verbranding op de loer ligt.

Verbranden

Uit recent onderzoek van dermatologen is gebleken dat 1 op de 3 Nederlanders elke zomer verbrandt. Deze cijfers zijn erg zorgelijk omdat dermatologen vaak zien dat dit leidt tot huidkanker. Dat je je goed moet insmeren, is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend, maar wist je ook dat er andere factoren meespelen die ervoor kunnen zorgen dat jij sneller verbrand?

Onderschatten

Dermatoloog Daniel Kadouch vertelt aan Libelle dat het onderschatten van de kracht van de zon reden nummer één is dat mensen verbranden. “Laatst vertelde iemand me dat hij in de lentezon even op het balkon was gaan liggen, en toch was verbrand. Dat maakt die lentezon zo gevaarlijk: mensen verwachten dat het geen kwaad kan, terwijl je juist snel verbrandt als je een lange tijd uit de zon bent geweest.” Ook is één keer goed smeren lang niet genoeg volgens Kadouch. Zijn advies is je dik insmeren en dat elke twee uur herhalen – ook in de lentezon.

Alcohol

Zit jij net als wij in het weekend graag met een wijntje in de zon? Let dan ook goed op. Volgens Kadouch kan alcohol er namelijk voor zorgen dat je huid sneller schade oploopt door de zon. Alcohol droogt je huid uit en dat maakt je gevoeliger voor de zon,” aldus de dermatoloog. “Je ziet het veel bij jongeren die op vakantie gaan. ‘s Avonds drinken ze veel, om de dag erna urenlang op het strand te liggen. Verbranding komt dan al snel voor.”

Medicijnen

Daarnaast kan het geen kwaad om de bijsluiter goed te lezen als je medicijnen slikt. “Er zijn veel medicijnen die je huid gevoeliger maken voor de zon. Dat zijn bijvoorbeeld middelen tegen acné, maar ook antibiotica en medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de zon sneller schade toebrengt,” legt Kadouch uit.

Materiaal kleding

Om je tegen de zon te beschermen kun je naast het smeren van zonnebrand ook een extra laagje kleding aantrekken. Maar let wel op wat voor materiaal je kledingstuk heeft. Wat veel mensen niet weten is dat je gewoon kunt verbranden door een t-shirt van katoen. “Dat shirt staat gelijk aan een SPF van ongeveer 15 en dat is veel te weinig om je huid te beschermen. UV-werende kleding of kleding waar je niet doorheen kunt kijken zijn betere opties”, vertelt Kadouch aan Libelle.

Parasol

Hoewel een parasol een goede manier is om schaduw op te zoeken en jezelf te beschermen tegen de zon, is alleen een parasol niet voldoende. “Alleen een parasol biedt onvoldoende bescherming tegen de zon: afhankelijk van de stof kan een parasol namelijk ook UV-stralen doorlaten. Daarbij is er ook nog sprake van weerkaatsing. Zowel water als zand weerkaatst UV-stralen, waardoor je ook onder een parasol kunt verbranden”, aldus de dermatoloog.

Tips

Om je echt goed te beschermen tegen de zon, raad Kadouch het volgende aan. “Zonbescherming is niet maar één ding. Het is een combinatie van vaak genoeg de schaduw opzoeken en de zon vermijden tijdens piekuren, UV-werende kleding (inclusief hoed en zonnebril) dragen en aan de zon blootgestelde huid insmeren met factor 30 of hoger. Alleen op die manier kunnen we voor toekomstige generaties de zorgwekkende stijging van huidkanker terugdringen.” Good to know! 

Bron: Dingen voor Vrouwen, Libelle | Beeld: Adobe Stock