Hangxiety: de next level kater die je wil vermijden

Angst, stress, paniek... Oh no!

Bijna iedereen heeft wel eens last van een kater. Zo niet: good for you. Als we voor onszelf mogen spreken, liggen we op zo’n dag het liefst een geruime tijd in een foetushouding onder de douche, zijn de aspirientjes niet aan te slepen en bedelven we onszelf in zelfmedelijden. Toch is hangxiety een vorm van een kater die nóg erger is: een kruising tussen een hangover en anxiety.

Hangxiety

Je bent moe, voelt je uitgedroogd, hebt een bonkend hoofd en voelt je ietwat misselijk. Deze symptomen van een kater kennen we allemaal wel. Bij het hebben van hangxiety komt daar alleen nog een kwaaltje bij. En dat is niet de minste die je kunt ervaren. Het houdt namelijk in dat je angstige gedachten hebt na een avond drinken. Dit gaat gepaard met een bepaalde onrust en het constant piekeren.

Oké, we hebben allemaal wel eens gedachtes over wat we de avond ervoor hebben uitgespookt of nú weer hebben gezegd. Maar na een walk of shame naar de keuken, een vette snack en een appje naar die ene vriendin is dat meestal wel over. Bij hangxiety kun je dit gevoel echt niet loslaten, ben je overweldigd door angst en kun je zelfs een gevoel van paniek ervaren. Niet bepaald feestelijk dus.

Oorzaak

Hoe kan het nu eigenlijk dat je je zo angstig voelt na een avondje te diep in het glaasje kijken? Well, alcohol heeft invloed op verschillende neurotransmitter-systemen in je hersenen. Hoe meer je van het goedje drinkt, hoe harder dopamine-neuronen in je hersengebied beginnen te werken. Neuro who!? Het zit zo: neuronen worden geassocieerd met beloning en geven je een heuse dopamine-rush. Je voelt je op dat moment dus ge-wel-dig, maar dat is helaas van korte duur. De volgende dag kun je namelijk overvallen worden door een gevoel van angst en stress. Je dopamine is simpelweg uitgeput! En jij dus ook…

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels

Laatste nieuws