De stelling: ‘Het tonen van afgetrainde lichamen kan eetstoornissen triggeren’

Twee experts delen hun mening.

‘Het tonen van afgetrainde lichamen kan eetstoornissen triggeren’, het is een stelling waar iedereen een ander standpunt over heeft. In de nieuwste Grazia, die vanaf nu in de winkel ligt, laten we twee experts aan het woord. Wat is hun standpunt?

Eens

Sportpsycholoog Karin de Bruin begeleidt sporters met eetstoornissen, en richt zich met (W)eet wat je doet op preventie. Ze weet wat de triggers kunnen zijn.

“In mijn proefschrift kwam dertien jaar geleden al duidelijk naar voren dat jezelf vergelijken met een ander een van de belangrijke factoren is voor het ontwikkelen van een eetstoornis bij topsporters. Dit merken mijn team en ik alleen al uit de gesprekken die we hebben met (ex)-sporters die lijden aan een eetstoornis. Hierbij spelen sociale media een belangrijke rol: we merken dat dit gevaarlijke triggers kunnen zijn. Die vergelijkingsdrift komt ook naar voren in andere onderzoeken, zoals aan de Universiteit Maastricht waaruit blijkt dat mensen met een eetstoornis vooral naar anderen kijken om zichzelf naar beneden te trekken. Denk aan gedachtes als: die is dunner, gespierder, mooier, meer afgetraind dan ik. Erg gevaarlijk als je al zo kwetsbaar bent. Daarom is het zo belangrijk dat er goede rolmodellen opstaan, zoals recent nog schaatsster Jutta Leerdam. Ze vertelde in een NOS-interview dat ze veel struggles heeft gehad met haar gewicht. Ze legt uit dat ze voorheen altijd erg gefocust was op gewichtsverlies en wilde zoals ze het zelf noemde heel ripped aan de start staan.”

“Nu Jutta dit meer los heeft gelaten, heeft ze ontdekt dat ze stabieler is dan ooit en extra vet juist als kracht gebruikt. Haar oude patroon bleek haar lichaam juist zwak te maken. Een patroon kan ontstaan door naar anderen te kijken, ook op sociale media, en niet te letten op wat goed is voor jou. Zo kun je op een spoor komen van extreem sporten en minder eten, waardoor je een eetstoornis kunt ontwikkelen. Dat Jutta zich nu heeft uitgesproken, helpt enorm om de ogen te open en mythes als thin is going to win tegen te gaan. Niet alleen in de sportwereld, maar ook daarbuiten. Zo is Jutta met haar bereik op sociale media een rolmodel voor veel jonge meiden: een kwetsbare groep die zichzelf vaak vergelijkt met anderen. Veel sporters die we begeleiden geven aan dat ze ongelukkig worden van sociale media en dat het hen helpt om er niet meer op te kijken of bepaalde accounts met foto’s van afgetrainde lichamen die triggerend werken te blokkeren. Dat is een oplossing, maar het zou natuurlijk nog beter zijn als iedereen zich meer bewust wordt van welke zogenaamd perfecte plaatjes we delen. Dat als deze niet de realiteit weerspiegelen, we hier ook eerlijk over zijn. En we nadenken over het feit dat er een kwetsbare groep is die vatbaar is voor een eetstoornis.”

Oneens

Anne-Marie Man is lifestyle coach en personal trainer. Ze maakt zich bij Vondelgym en via @club_anne hard voor een realistische kijk op gezondheid en fitness.

“Ik denk dat de fitnessindustrie nu juist belangrijke stappen zet en meer laat zien dan alleen afgetrainde lichamen. Zo dragen steeds meer fitfluencers een boodschap uit en tonen ze wat ervoor nodig is om er zo uit te zien. Dat doe ik ook: ik plaats op sociale media wel foto’s van mijn afgetrainde lichaam, maar maak ook duidelijk dat ik goede genen heb, dat dit het resultaat is van vijftien jaar trainen en dat ik dit nooit zou volhouden zonder mijn gezonde voedingspatroon. Dat dit ook overkomt, merk ik aan mijn klanten. Zoals die oudere dame die klant bij me werd, omdat mijn realistische beeld op Instagram haar aansprak. Als je goed zoekt, zul je echt nog wel fitfluencers vinden die een onrealistisch beeld scheppen, waarbij alles draait om die blokjesbuik en weinig eten. Alleen zou ik het zonde vinden als alle afgetrainde lichamen nu over een kam worden geschoren. Juist nu die realistische trend in gang is gezet, en we steeds minder perfecte plaatjes zien.”

“Ik begeleid ook veel vrouwen die na hun zwangerschap weer fit willen worden. Die leggen de lat soms onrealistisch hoog. Als ze aankomen met de wens om binnen twee weken weer in hun oude jeans te kunnen, praat ik dat uit hun hoofd. Om lekker in je vel te zitten, heb je een langetermijnplan nodig. En als je veel traint, heb je genoeg voeding nodig. Als je niet goed voor je lichaam zorgt, houd je het niet vol. Die Victoria’s Secret modellen, die heel fit zijn, moeten naast hun fitnessregime vooral genoeg en gezond eten. Daarnaast vind ik het goed dat je nu allerlei soorten fitte vrouwen ziet. Niet iedereen heeft een blokjesbuik. Het gaat meer om lekker in je vel zitten, en een manier vinden die bij jouw lichaam past. Dus nee, ik zou er zeker niet voor willen pleiten om alle afgetrainde lichamen dan maar van Instagram te halen of blokkeren. Ook al kunnen sommige vrouwen er in eerste instantie misschien onzeker van worden. Die onzekerheid gaat weg zodra ze het complete plaatje zien, en dat wordt gelukkig steeds meer uitgedragen. Ik ben ook blij dat ik juist altijd terugkrijg dat ik een positieve inspiratie ben, en niemand trigger in ongezonde gewoontes.”

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: iStock

Laatste nieuws