Niels Oosthoek: ‘Mijn wilde haren ben ik niet kwijt, ze zijn korter geworden’

'Doorhalen tot in de nachtelijke uurtjes hoeft niet per se meer'

Vorig seizoen was Niels Oosthoek te zien in Expeditie Robinson. Hij schopte het ontzettend ver, maar gaf vlak voor de finishlijn alsnog zelf op. In de nieuwste Grazia vertelt de presentator waarom hij deze keuze maakte en hoe het nu zit met zijn wilde haren.

Gemis zoontje

“Het gemis van mijn tweejarige zoontje overviel me op dat eiland heel erg”, vertelt Niels. “Ik wist dat ik vlak na de finale – als ik die zou halen – naar Amerika zou vertrekken voor Greedy Guys. En ik was gevraagd voor Hunted VIPS, óók een programma dat altijd al op mijn wensenlijstje stond. Alleen waren die opnames precies een week voor Expeditie Robinson, waarbij ik dus ook geen contact kon hebben met thuis.” Allemaal redenen waarom hij de keuze maakte om zelf te vertrekken. “Op dat eiland begon het ineens zo aan me te vreten, zeker toen die finale steeds dichterbij kwam. Ik dacht: als ik nu ga, dan heb ik tenminste nog een week met mijn kind. Dat vond ik eigenlijk belangrijker dan met een eventuele winst naar huis gaan.”

Roem en eer

Of hij ooit eerder zo’n groot gemis heeft ervaren? “Ik had als kind altijd last van heimwee, maar vanaf mijn zestiende kon ik overal ter wereld slapen zonder dat ik mensen miste. Nu was ik nog nooit zo lang weggeweest van mijn zoontje, en daar begon ik steeds meer te beseffen wat echt belangrijk is in het leven”, aldus Niels. “Ik had al wat persoonlijke dingen overwonnen op dat eiland. Zo wilde ik aan mezelf bewijzen dat je ook als stadsmens kunt overleven daar, maar ook dat ik me kon aanpassen en met iedereen door een deur zou kunnen. Op een gegeven moment dacht ik: waar speel ik het nog voor? Dat was toch een beetje voor de roem en de eer en om tegen vrienden te kunnen zeggen: ‘Ik ben Expeditie Robinson-winnaar.’ Allemaal ego! Ik dacht: ga ik het alfamannetje zijn of ga ik lekker de vader uithangen? Toen was het ineens heel duidelijk in mijn hoofd: oké mazzel, ik vertrek!”

Wilde haren

“Als je terugkomt besef je heel erg dat je overal van moet genieten, van elke luxe. Dat zakt echter vrij snel weer weg, dan val je toch weer in je oude patroon. Wat niet wegzakt, is het gevoel dat mijn kind echt op één staat. Natuurlijk zei ik dat vóór Robinson ook al wel, maar als je net vader wordt, schiet je vooral in de regelmodus, waardoor je minder toekomt aan nadenken over wat voor vader je eigenlijk wilt zijn.” Op het eiland had de presentator alle tijd om na te denken. “Bij mijn eigen vader gold altijd dat tijd met het gezin heilig was. Ik merk nu zelf ook dat als ik op zondag word gebeld over werk, ik denk: ik sta nu op de geitenboerderij met mijn kind, dat is nu even heilig.”

Of hij zijn wilde haren inmiddels is kwijtgeraakt? “Ik ben mijn wilde haren niet kwijt, maar ze zijn wel wat korter geworden”, lacht hij. “Vroeger stond ik als ik uitging standaard tot vier, vijf uur in de kroeg. Nu denk ik eerder: even een wijntje doen met mijn vriendin of met vrienden, en ben ik om elf uur kapot en wil ik tukken. Dat klinkt misschien saai, maar voor mijn gevoel heb ik dan toch een heel leuke avond gehad, en dat is voor mij net zo bevredigend. Doorhalen tot in de nachtelijke uurtjes hoeft niet per se meer.”

In de nieuwste Grazia vertelt Niels Oosthoek meer over zijn succes met Greedy Guys, zijn podcast en relatie. Nu in de winkel! 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Ruud Janssen 

Laatste nieuws