Science says: kunnen vrouwen écht slechter tegen alcohol?

Een huisarts legt uit hoe het precies zit.

Lees ook

Dry January is over! Ben jij in januari de challenge aangegaan en heb je een hele maand geen alcohol aangeraakt? Misschien heb je dan nu extra veel zin in een glas wijn of een lekkere cocktail. Maar, drinken met mate natuurlijk. Want van een flinke hangover wordt niemand blij. Over katers gesproken, is het echt zo dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen? Volgens verschillende wetenschappers wel…

Vrouwen en alcohol

Volgens huisarts Rutger Verhoeff is de oorzaak dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen gewoonweg omdat ze kleiner zijn dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen minder lichaamsvocht en meer vetmassa. Alcohol werkt goed op vetcellen, waardoor de kans groot is dat vrouwen de drank sneller voelen dan mannen. En omdat vrouwen na de overgang nóg minder lichaamsvocht hebben, kan het daarna nog een tikkeltje erger worden. Oh no!

Minder capaciteit

Maar niet alleen dat is de reden dat vrouwen minder goed tegen drank kunnen dan mannen. Ook hebben vrouwen minder capaciteit om alcohol af te breken, zo laat Verhoeff weten. “Alcohol wordt afgebroken door het enzym alcoholdehydrogenase, dat voornamelijk in je maag zit. Vrouwen hebben minder van dit enzym.”

Hangover

Of vrouwen het erg vinden dat zij het sneller voelen als ze een drankje op hebben? Misschien niet zozeer. Want als vrouw ervaar je dus wel sneller de leuke effecten van alcohol. En ja, iets minder fijn is natuurlijk de kater de dag erna – want die krijg je als vrouw waarschijnlijk ook sneller dan een man. Sad! 

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws

Zie ook