Zó richt je een tiny house in

Aha!

Tiny houses zijn helemaal hot. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een veel kleinere woning. Bij een kleinere woning moet je goed rekening houden met de inrichting, om te voorkomen dat je ruimte te kort komt. Maar hoe doe je dat, een tiny house inrichten?

Wat is een tiny house?

De definitie van een tiny house kan per persoon verschillen. Globaal kun je zeggen dat een tiny house een maximale vloeroppervlakte heeft van vijftig vierkante meter en op een (tijdelijke) fundering of op wielen staat. Het zijn volwaardige woningen op kleine schaal. Mensen kiezen vaak voor het leven in een tiny house omdat ze een bepaalde filosofie hebben, namelijk bewust eenvoudiger en duurzamer leven.

Waarom een tiny house?

De meeste mensen kiezen voor het wonen in een tiny house omdat ze duurzamer en milieubewuster willen leven. Omdat je in een tiny house minder verbruikt laat je een kleinere ecologische voetafdruk achter. Je leeft bewuster door de beperkte ruimte, hebt minder spullen (en dus minder afval), en lagere stookkosten omdat een kleinere ruimte sneller warm is. Vaak zijn tiny houses (deels) zelfvoorzienend en wekken bijvoorbeeld hun eigen stroom op door middel van zonnepanelen of filteren het eigen drinkwater.

Het inrichten van een tiny house

Een tiny house inrichting kan invloed hebben op de ruimtelijkheid van de woning. In een tiny house draait veel om efficiëntie dus wordt vaak gekozen voor multifunctionele oplossingen. Een bed dat je opklapt tot bank bijvoorbeeld. Een kast die tegelijk dient als muur / ruimteverdeler. Een tafel die je tegen de muur opklapt als je hem niet meer nodig hebt.

Zwevende planken geven opbergruimte en zorgen er tegelijk voor dat je niets aan vloeroppervlakte verliest. En gebruik je lichte kleuren voor de muren en de meubelen, dan houd je een gevoel van ruimtelijkheid. Donkere kleuren zorgen er voor dat alles juist kleiner lijkt.

Ook daglicht is belangrijk. Immers, hoe meer daglicht, des te minder elektrisch licht je nodig hebt. Bovendien zorgt het uitzicht dat je hebt voor een groter gevoel van ruimtelijkheid.

Maar als je naar buiten kunt kijken, kan iedereen ook naar binnen kijken. Dus zorg je voor raamdecoratie die nieuwsgierige ogen, maar ook hinderlijk licht, weert op de momenten dat jij dat wilt, zoals in de nacht. Omdat je waarschijnlijk liever niet in de muren wilt boren kies je voor raamdecoratie zonder boren. Met plisségordijnen met klemsteunen bijvoorbeeld. Kies je voor gordijnen op maat, dan passen ze precies op het raam en nemen geen extra muurruimte in beslag.

 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veneta.

Laatste nieuws