Waarom zijn Zwitserse horloges zo populair?

Het is niet voor niets.

De meeste zakenmannen en -vrouwen zullen ongetwijfeld in het bezit zijn van een horloge. Horloges zijn de perfecte accessoire voor een verzorgde look. Ze geven de drager een professionele en betrouwbare uitstraling en passen bij elke outfit. Vooral Zwitserland staat bekend om de productie van hoogwaardige horloges. Sommige Zwitserse horlogemerken maken als sinds de negentiende eeuw allerlei soorten horloges, waaronder polshorloges en zakhorloges. Ook in Nederland zijn Zwitserse horloges razend populair. 

Benieuwd waarom? Je leest het in dit artikel.

Swiss Made

Wanneer je onderzoek gaat doen naar een horloge, kom je ongetwijfeld de term “Swiss made”, oftewel “gemaakt in Zwitserland” tegen. Zwitserse uurwerken zijn van uitstekende kwaliteit en daardoor hebben horloges die gemaakt zijn in Zwitserland net een streepje voor bij de meeste horlogeliefhebbers. Zwitserse uurwerken zijn meestal handgemaakt en moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Deze eisen zijn zelfs in de Zwitserse wet opgenomen onder de term de Ordinance. Voldoet het horloge aan deze eisen? Dan krijgt het merk het label “Swiss Made”. 

Bekende Swiss Made merken zijn onder andere: Patek Philippe, Rolex, Breguet, TAG Heuer, Omega en Tissot. Bekijk hier een selectie van Tissot horloges.

De Ordinance

De Ordinance, ofwel de Zwitserse wet waarin de kwaliteitseisen voor horloges zijn vastgelegd, werd in 2017 herzien. Hierbij werden de eisen aangescherpt, waardoor het nog moeilijker werd voor merken om zichzelf Swiss Made te mogen noemen. Dit zorgde er ook voor dat alleen de allerbeste Zwitserse merken het label mochten behouden. Om het label Swiss Made te mogen dragen, moet een merk aan de volgende eisen voldoen.

  • Het horloge moet een Zwitsers uurwerk bevatten
  • Het uurwerk is aan verschillende technische Zwitserse controles onderworpen
  • Het uurwerk is in Zwitserland in de horlogekast geplaatst
  • Het horloge is in Zwitserland samengesteld
  • De eindcontrole vindt in Zwitserland plaats
  • 60% (of meer) van de waarde van het horloge is in Zwitserland geproduceerd

De kwaliteit van een Swiss Made horloge

Horloges die voldoen aan het Swiss Made label zijn zeer populair vanwege hun hoge kwaliteit. Zo is het staal dat voor deze horloges gebruikt wordt zeer duurzaam en moeilijk te beschadigen. De meeste merken gebruiken 316L chirurgisch staal. Dit zeer sterke staal is goed bestand tegen corrosie. Ook roest het staal niet. Een groot voordeel van dit staal is dat het hypoallergeen is en dus geen allergische reactie zal veroorzaken. Alle onderdeeltjes en radertjes in het uurwerk zijn tevens van dit hoogwaardige staal gemaakt. Door het gebruik van duurzaam staal, kunnen deze horloges gemakkelijk nagekeken en gerepareerd worden. Een Zwitsers horloge is een luxe accessoire dat daardoor wel een leven lang meegaan. 

Naast het gebruik van hoogwaardig staal, staan de meeste Zwitserse horlogemerken erom bekend dat ze gebruikmaken van saffierglas voor het glaswerk van het horloge. Saffierglas is een zeer sterk soort glas dat nauwelijks kan beschadigen. Goedkopere horloges maken meestal gebruik van acrylglas of mineraal kristal dat wel gemakkelijk beschadigd. 

De prijs van een Zwitsers horloge

Wanneer je een Swiss Made horloge aanschaft, kun je er dus vanuit gaan dat je een goed horloge koopt dat je hele leven lang zal meegaan. Een horloge uit Zwitserland is dan ook in de meeste gevallen een stuk duurder dan horloges die in andere landen gemaakt worden, maar zijn hun geld zeker waard. Zwitserse horloges zullen namelijk veel langer meegaan dan horloges van een lagere kwaliteit.

Wil je de investering in een Zwitsers horloge laag houden? Neem dan eens een kijkje op een tweedehands platform. Sommige platforms bieden zeer gave horloges aan voor een lagere prijs dan wanneer je een horloge bij de juwelier aanschaft. Bovendien worden bij de meeste horloges het echtheidscertificaat en de originele doos meegeleverd. 

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws