Oh no! Er zit een Nutellatekort aan te komen

Dit nieuws moeten wij even verwerken...

Ben jij ook zo dol op Nutella? Dan hebben we slecht nieuws, want er dreigt een heus Nutellatekort aan te komen. Na de economische crisis, beginnen nu ook de hazelnootboeren te klagen. Dit heeft alles te maken met een lage inkoopprijs.

Nutellatekort

Nederlanders zijn echte Nutella lovers. Een mogelijk Nutellatekort is dan ook reden tot paniek. De problemen zijn ontstaan in Turkije – wat ook de grootste hazelnootproducent ter wereld is. Door de economische crisis zou, volgens de Wall Street Journal, de hazelnoot- en Nutellaproductie al een langere tijd onder druk staan. Maar niet alleen daar ontstaan problemen, ook hazelnootboeren zelf beginnen te klagen.

Monopoliepositie

Volgens de hazelnootboeren betaalt Ferrero – naast de bekende Ferrero-chocolaatjes ook eigenaar van o.a. Nutella – hen veel te weinig. Doordat Ferrero de grootste afnemer is van de hazelnoten, worden ze ervan beschuldigd dat ze hun ‘monopoliepositie’ misbruiken.

In september zijn de hazelnootboeren al gestart met een juridische procedure tegen Ferrero. Hieruit is gebleken dat de autoriteiten genoeg bewijs hebben gevonden om een onderzoek te starten naar de monopoliepositie van de afnemer. Al eerder gaf Ferrero in een reactie aan dat zij niet de rechtstreekse bezitter zijn van de hazelnootboerderijen, of direct van de boeren hazelnoten kopen. Naar eigen zeggen krijgen zij de hazelnoten ‘met inachtneming van de regels van de vrije markt en op basis van de marktdynamiek’.

En nu?

Wat de vervolgstappen gaan zijn, is nog onduidelijk. Natuurlijk is er een grote kans dat deze problemen de productie van Nutella in de weg gaan zitten, wat zich dan weer uit in een Nutellatekort. Een andere optie is dat Ferrero meer gaat betalen voor de hazelnoten, wat betekent dat een pot Nutella ook stijgt in de prijs. Enne, met de huidige inflatie zitten we daar ook niet op te wachten. Fingers crossed dat de hazelnootboeren tot een overeenstemming komen dus!

Bron: Kookfans | Beeld: Unsplash 

Laatste nieuws