Moving on: met deze tips kom je écht goed over je ex heen

Zo zorg je ervoor dat je niet maandenlang zit te snotteren.

Een relatiebreuk is nooit leuk. Het kan daarnaast ook behoorlijk wat tijd kosten voor je echt ‘over iemand heen’ bent. Hoe zorg je ervoor dat je een verbroken relatie echt goed kunt verwerken?

Verlangen naar veiligheid

First things first: het is heel normaal om te rouwen vanwege een verbroken relatie. Seks- en intimiteitscoach Leah Carey legt dat als volgt uit: “Wanneer je uit elkaar gaat, duurt het even voor je brein doorheeft dat je niet langer terug kunt naar die fijne en veilige plek. Als er iets leuks gebeurt, wil je brein nog steeds je ex bellen omdat dat een goed gevoel oplevert. En als er iets stoms gebeurt, kan het zijn dat je verlangt naar de fysieke veiligheid van je ex.”

Een gewoonte dus, die doorbroken moet worden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je vrijer voelt, maar ook dat je leert om jezelf te kalmeren en je eigen behoeftes te vervullen. Zorg er dus voor dat je op jezelf kunt bouwen. Ga regelmatig naar buiten voor een frisse neus, praat met een therapeut of ga met een compleet nieuwe hobby aan de slag. Je kunt zonder je ex, maar dat gevoel van zelfstandigheid moet je wel zelf ontdekken en in stand houden.

Geen contact opnemen

Een ander belangrijk punt: neem geen contact meer op met je ex (en zorg ervoor dat dat andersom ook niet kan gebeuren). Stuur hem/haar geen berichten meer, blokkeer het nummer en verwijder je ex van social media. In het begin voelt het enorm vervelend, maar het is voor jullie allebei beter. Je krijgt dan de kans om het rouwproces echt goed en ononderbroken te doorlopen. In het begin zul je nog vaak aan diegene denken, maar op een gegeven moment wordt de uitspraak ‘uit het oog, uit het hart’ van toepassing.

Een paar weken proberen

“Contact houden met je ex zorgt ervoor dat je nog steeds energie op hen focust, vanwege de emotionele connectie die jullie ooit hadden. Door geen contact meer te hebben, bescherm je je energie”, aldus Jenna Banks (auteur van I Love Me More). Probeer het op z’n minst twee maanden vol te houden. “Dat is de gemiddelde hoeveelheid tijd die je hoofd en hart nodig hebben om op hetzelfde punt te komen. Waarschijnlijk realiseer je je daarna hoeveel fijner het is zonder je ex. Het zal er op z’n minst voor zorgen dat je niet meteen in paniek raakt zodra je aan diegene denkt.” Good luck!

Bron: NSMBL | Beeld: Netflix

Laatste nieuws