Sla jij weleens een maaltijd over? Dit gebeurt er dan met je lijf

We kunnen maar beter wat meer tijd voor onze maaltijden vrijmaken.

We zijn tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. Heb jij vaak te weinig tijd om te eten en sla je daarom maar een maaltijd over? Dat kun je beter niet meer doen. De effecten op je lichaam zijn namelijk niet bepaald positief.

Food is fuel

Voedsel is brandstof en als je de dag doorgaat zonder eten in je lichaam, loop je in principe ‘leeg’. “Regelmatig eten gedurende de dag, voorkomt dipjes en het houdt je alert en gefocust”, zegt voedingsdeskundige Brigitte Zeitlin tegen SELF. Je systeem raakt niet meteen in de war als je niet vaak genoeg eet op een dag. Maar je lichaam zal wél op verschillende manieren reageren op het tekort aan brandstof.

Glucose

Het eerste wat je zult opmerken is een lage bloedsuikerspiegel. “De belangrijkste brandstof voor je hersenen is glucose. Dit krijg je door het eten van voedsel, voornamelijk van koolhydraatrijke voeding”, zegt Rachele Pojednic, PhD en professor aan de Havard Extension School. Fruit, groenten en volle granen bevatten veel vezels die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je een maaltijd skipt, raakt je directe glucosevoorraad op. “Een lage bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je energie ook laag is, waardoor je je traag en zwak voelt”, aldus Zeitlin. Doordat de belangrijkste brandstof (glucose) voor je hersenen op is, kan het lastiger zijn om je te concentreren. Ook kun je last krijgen van prikkelbaarheid of gaan zweten en trillen.

Andere symptomen

Hierna neemt je maag het over. “Hormonen die je eetlust opwekken en onderdrukken, zullen veranderen om aan te geven dat je trek hebt”, zegt Pojednic. Als je eten on your mind hebt, kan het lastig zijn om nog over iets anders na te denken. Niet ideaal voor je productiviteit op werk, het socializen met vrienden en uiteraard voor je eigen welzijn. Geen maaltijden meer skippen dus!

Bron: SELF, Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws