Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dít is de nieuwe foodtrend volgens TikTok

Wij zijn fan!

Friends eating at a restaurant

Dankzij TikTok hebben we al veel dingen geleerd op het gebied van skincare. Denk aan manieren waardoor je parfum niet vervliegt of waarom retinol zo belangrijk voor je huid is. Maar ook op culinair gebied spijkerde TikTok onze kennis bij. De viral feta-pasta probeerden we uiteraard uit, maar nu is er een nieuwe foodtrend opgedoken. Namelijk: butter boards.

Boter en toppings

Op TikTok verschijnen sinds kort continu diverse video’s waarin mensen vertellen over hun eigen butter board. Wat het precies is? Eigenlijk is het een uitgebreide vorm van een borrelplank. Je pakt een houten plank, smeert daar een dikke laag boter op en versiert het geheel vervolgens met diverse toppings. Je bakt brood af in de oven en haalt dat door het mengsel heen.

@justine_snacksI like this one idk I’m in a silly goofy butter mood♬ original sound - speed songs

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden voor deze vorm van een borrelplank zijn eindeloos. Je kunt er bijvoorbeeld ui, zout, peper, basilicum en tomaat op strooien, zodat je een soort pizza-idee krijgt. Of wat dacht je van een variant met nootjes, sla en chilivlokken? Mocht je nou niet van pure (gezouten) boter houden, dan zou je dat ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld kruidenboter of cream cheese.

Schoonmaken en snel opeten

Er zijn echter wel een paar dingen waar je bij een butter board op moet letten. Het eerste punt is dat je een plank moet kiezen die je makkelijk schoon kunt maken. Zoals in de video ook al te zien is, levert het namelijk wat meer rommel op dan een ‘gewone’ borrelplank. Ook is het handig om rekening te houden met voedselallergieën bij je gasten, omdat er bij een butter board makkelijker kruisbesmetting kan plaatsvinden.

Tot slot is het van belang dat je de toppings snel na het maken van het butter board opeet, omdat ze na twee uur al een stuk minder lekker zijn. Als je het board graag wilt bewaren, is het slim om het na die twee uur in de koelkast te zetten. Wij worden er hoe dan ook enthousiast van!

Bron: Kookfans, Ze | Beeld: iStock