Problem solved: eerste hulp bij puistjes

Hoe verleidelijk ook, knijp een puistje niet uit.

Bij kouder weer steken die vervelende puistjes weer de kop op. Tuurlijk ben je daar helemaal klaar mee. Met deze tips breng jij je huid in balans en pak je onzuiverheden aan.

Kouder weer

Hoe komt het toch dat je juist nu het kouder wordt sneller last krijgt van puistjes? En dan vooral op je kin, rond je mond en bij je hals? Van de dalende en wisselende temperatuur (van warm binnen naar de kou buiten) en lagere luchtvochtigheid wordt je huid droger, waardoor de huidbalans ontregeld raakt. Je huid maakt minder talg aan en wordt schilferig en onrustiger. Misschien denk je: minder talg, dan krijg ik toch juist minder pukkeltjes? Helaas is dat niet zo.

Huidirritaties en schilfertjes kunnen puistjes laten ontstaan. In de herfst en winter draag je bovendien sneller een coltrui of sjaal, waardoor je huid daar niet kan ademen. Je poriën raken verstopt, waardoor je precies daar waar je sjaal of de col je huid raakt (hals, kin) sneller last krijgt van ontstekingen.

Voorkomen

Hoe kun je dit voorkomen? Ga niet overmatig reinigen of scrubben. Dat doet je huid meer kwaad dan goed. Laat producten met agressieve stoffen als alcohol, parfum en sulfaten ook staan. Deze irriteren je huid alleen maar extra. Je verwijdert hiermee niet alleen het laagje vuil op je gezicht, maar ook de beschermende lipidenlaag, waardoor die steeds droger wordt.

Hydrateren

Maar wat moet je dan wel doen? Hydrateren! Kies voor een moisturizer en serum met extra voedende en vochtvasthoudende ingrediënten als collageen, hyaluronzuur en glycerine.

Ook een onmisbaar ingrediënt in je skincareroutine bij puistjes en oneffenheden: niacinamide. Deze stof legt een beschermlaagje over je huid, kalmeert en gaat roodheid tegen. Kies voor een moisturizer en/of toner en let op de concentratie: hoe hoger het percentage niacinamide, hoe effectiever.

Ook van vitamine C in hoge concentraties is wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij puistjes en onzuiverheden.

Exfoliëren

Daarnaast mag exfoliëren niet ontbreken. Sowieso knapt elke huid op van een scrubbeurt, en dat is zeker zo als je last hebt van puistjes of je als huid acnegevoelig is. Het is dé manier om opgehoopte dode huidcellen te verwijderen en bovendien stimuleer je er de celvernieuwing mee.

Gebruik lotions met een hoge concentratie salicylzuur of glycolzuur. Deze stoffen verwijderen niet alleen dode huidcellen, maar werken ook ontstekingsremmend en gaan de verstopping van talgklieren tegen. Je huid wordt letterlijk gladder en ziet er frisser en stralender uit.

Tot slot: hoe verleidelijk ook, knijp een puistje niet uit. Want dan knijp je niet alleen talg naar buiten, maar ook naar binnen, waardoor je onderhuids meer kans op ontstekingen krijgt. Bovendien beschadig je er je huid mee en kan er een litteken ontstaan. Wil je toch iets doen om een acuut puistje sneller de kop in te drukken? Gebruik voordat je gaat slapen een aanstiplotion tegen puistjes. Daar zit salicylzuur en/of zinkoxide in. Die eerste gaat ontstekingen tegen en lost talg op en van zinkoxide drogen puistjes sneller in.

O, en laat overdag concealer, foundation en poeder staan als je een outbreak hebt. Want daarvan raken je poriën nog meer verstopt. Laat je huid liever ‘ademen’ en gebruik bijvoorbeeld een getinte moisturizer voor een subtiele dekking. Even geduld hebben, maar daarna straal je des te harder!

Productie en tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws