Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Stelling: 'Dat vrouwen minder dan mannen verdienen hebben ze aan zichzelf te danken'

Twee experts geven hun mening over deze stelling.

'Dat vrouwen minder dan mannen verdienen hebben ze aan zichzelf te danken', het is een stelling waar iedereen een andere mening over heeft. In de nieuwste Grazia, die nu in de winkel ligt, laten we twee experts aan het woord. Wat is hun standpunt?

Eens

Onderhandel- en transformatiecoach Merel van der Wouden helpt vrouwen voor zichzelf op te komen. Het valt haar op dat veel vrouwen te snel de hoop op salarisverhoging opgeven... "Als het om de loonkloof gaat, kruipen veel vrouwen in de slachtofferrol en geven de schuld aan het systeem, de politiek en de overheid. Zaken waar we op korte termijn minder invloed op hebben. Daarom adviseer ik altijd op zoek te gaan naar hetgeen wat je wel kunt veranderen. In de meeste gevallen kom je dan uit bij goed onderhandelen. Dat is ook vaak het punt waar ik het bij veel vrouwen mis zie gaan. Dit begint al bij het feit dat mannen geld belangrijker vinden dan vrouwen, zo blijkt uit onderzoek. Het gaat ook niet alleen om veel geld verdienen, maar ook om het gevoel hebben dat je gewaardeerd wordt. Daarin speelt loon een belangrijke rol. Door mijn werk spreek ik bijna dagelijks vrouwen die een salarisonderhandeling heel lastig vinden. Denk aan redenen als: ‘Ik ga het niet proberen, ik krijg toch een nee.’"

"Ondertussen hebben veel vrouwen die ik spreek geen idee wat ze eigenlijk waard zijn. Zo kan je toch niet opkomen voor wat je hoort te verdienen, als je geen idee hebt hoeveel dit is? Terwijl het helemaal niet lastig is hierachter te komen. Je hoeft alleen bronnen als het Salariskompas te checken en navraag te doen bij mensen met soortgelijke ervaring en functies. Zorg er ook voor dat je goed kunt onderbouwen waarom jij een bepaald loon zou moeten verdienen. Wat heb je allemaal bereikt? Alleen al door dit voor jezelf inzichtelijk te maken, ga je zelf ook voelen dat je het waard bent. Wat me ook opvalt, is dat veel van hen de mist ingaan door voor de ander te denken. Dus: wat wil mijn werkgever van mij? Maar het gaat om: wat wil jij van jouw werkgever? Veel vrouwen die in een onderhandeling alsnog een ‘nee’ krijgen, nemen hier vaak genoegen mee. In mijn ogen kun je dan beter op zoek gaan naar een baan waar je wél wordt gewaardeerd. Dan hoef je vervolgens ook niet in die slachtofferrol te kruipen. Natuurlijk is de loonkloof een complex probleem, waarbij we niet alleen iets van het individu nodig hebben, zoals goed onderhandelen, maar ook van de overheid en bedrijven – denk alleen al aan transparantie. Maar laten we stoppen met roepen dat wij er niets aan kunnen veranderen. Wij zijn juist de generatie die het verschil kan maken.”

Oneens

Sophie van Gool weet dankzij haar bestseller Waarom vrouwen minder verdienen alles over de loonkloof. Ze vindt dat we moeten stoppen met vingerwijzen naar vrouwen. “Dat er aan vrouwen minder waarde wordt toegekend, zie je alleen al aan de hoogte van de salarissen binnen branches die voorheen door mannen werden gedomineerd. Zo verdienen rechters en huisartsen minder dan vroeger. Dat heeft dus niks met onderhandel-skills te maken. Was het maar zo simpel, dan was het probleem allang opgelost. Sowieso vind ik: stop met dat vingerwijzen naar vrouwen. Het gaat al mis bij het feit dat veel vrouwen nog altijd ‘chef huishouden’ zijn, en dit nu combineren met hun baan. Je lost dat niet op door te stellen dat deze ‘deeltijdprinsesjes’ dan maar meer betaalde uren moeten werken. Kinderdagverblijven hebben megalange wachtlijsten, wie vangt dat probleem dan op?"

"Ook helpt het niet om te roepen dat vrouwen dan maar voor een branche moeten kiezen met hogere salarissen, want wie neemt hun huidige werk over? En nee, ook stellen dat we dan maar beter moeten leren onderhandelen, is geen oplossing. Dat is alleen maar een manier om de discussie af te kappen. Wij vrouwen hebben al genoeg gedaan, het is nu tijd dat mannen in actie komen. Bijvoorbeeld door minder te gaan werken als ze een kind krijgen. Wat nu slechts door 5 tot 10 procent van de mannen wordt gedaan. Mannen blijven vaak fulltime werken, omdat ze ‘toch al meer verdienen’. Vrouwen kunnen dan niet anders dan minder werken, en gaan dus ook nog minder verdienen. Tot slot ligt er ook een belangrijke taak bij de overheid. Denk aan langer en volledig vergoed ouderschapsverlof, in plaats van kort en maar zeventig procent betaald. En aan werkgevers de taak om niet alleen de loonkloof intern te onderzoeken, maar er wat aan te doen. Gelukkig is er een aantal politici dat zich actief inzet voor gelijke beloning. Als je naar de geschiedenis kijkt, is dat waar de verandering vandaan komt. En dus niet doordat vrouwen het eerst maar eens zelf moeten oplossen. Als we dit probleem bij vrouwen blijven neerleggen, is er over twintig jaar nog niets veranderd.”

Tekst: Grazia (Kim Buitenhuis) | Beeld: The Devil Wears Prada