Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Susan Radder over exit Expeditie Robinson: ‘Heel bizar om weer thuis te komen’

'Ik voelde me een soort van overprikkeld.'

De tweede eilandraad van dit seizoen betekende helaas het einde van Expeditie Robinson voor Susan Radder. De actrice werd weggestemd door haar team en moest haar koffers – uh, rugzak – pakken. In gesprek met Grazia vertelt ze hoe het was om weer thuis te komen. 

Trots hooghouden

Susan Radder had eigenlijk geen keuze toen ze gevraagd werd voor Expeditie Robinson. “Ik kijk dit programma al bijna m’n hele leven met het hele gezin. We zeiden altijd: het is zo vet om mee te doen, dus als iemand van ons ooit mag, dan móét diegene gaan”, vertelt ze aan Grazia. En dit jaar werd de actrice ook daadwerkelijk gevraagd. "Toen dacht ik, ik moet de trots van de familie hooghouden. Ik ben nu degene die gaat, dus moet ik het wel goed doen." 

Drie keer per week trainen

Toen kon het voorbereiden beginnen! "Ik ben wekenlang drie keer in de week met mijn vader naar het park gegaan", vertelt Susan over die voorbereiding. "Hij zei: ‘Suus, je bent niet sterk of whatsoever, dus we gaan drie keer in de week trainen. Je gaat aan je conditie werken, we gaan je armen trainen. Ik had gewoon een personal trainer die elke keer naar me riep dat ik moest gaan, gaan, gaan. Mijn vader heeft me erdoorheen geslagen", vertelt ze.

Geen klok

De actrice was vooral heel benieuwd hoe het zou zijn op zo'n eiland. "Ik hou gewoon heel erg van reizen. En als ik dat doe, dan ga ik ook naar van die kleine eilandjes in Azië, dus ik wist van mezelf dat ik dat heel leuk zou vinden. Alleen waar ik wel benieuwd naar was, is hoe dat is als je echt 24/7 op zo’n eiland zit, niet terug kunt en geen lekker eten hebt", deelt ze. Uiteindelijk is het haar allemaal meegevallen. "Ik ben blij verrast hoe goed ik zonder eten kon, omdat ik in het normale leven toch best wel hangry word als ik een paar uur niet heb gegeten", lacht ze. "Ik dacht, dat wordt nog wat als ik met al die mensen die ik niet ken op een eiland zit en dan geen eten heb, maar gelukkig is dat allemaal goed gegaan." Het enige wat ze lastig vond, is dat je geen besef hebt van tijd. "Je hebt geen klok, geen telefoon, niks. Dus uiteindelijk zit je midden op de dag na te denken van, ja... hoe lang nog voor de zon onder gaat?"

Naar huis

Hoewel ze ontzettend sterk was in het programma, verloren Susan en haar teamgenoten de proef en moesten ze naar de gevreesde eilandraad. Daar kreeg de actrice de meeste stemmen, wat betekent dat ze de expeditie moet verlaten. En dan is het ineens back to reality. "Het was heel bizar om thuis te komen", vertelt ze. "Ook om je telefoon terug te krijgen en dan natuurlijk al die berichtjes die dan binnenkomen. Dan denk je: oh ja, dat moet ook gewoon weer. Het leven gaat gewoon door." Hoewel ze maar een paar dagen op het eiland heeft gezeten, wende het leven zonder telefoon dus snel. "Normaal zit je elke dag op je telefoon, daar heb je niks. Opeens kwam alles weer binnen, dus ik voelde me ook soort van overprikkeld. Ook op straat. Zoveel mensen en iedereen is wat aan het doen. Op het eiland hebben we nul prikkels om ons heen gehad." Een echte realitycheck dus! 

Expeditie Robinson is elke maandag om 20.30 uur te zien bij RTL 4 en op Videoland. 

Beeld: Jasper Suyk