Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Liza Sips: ‘Ik wilde nooit aan Expeditie Robinson meedoen’ 

‘Het stond bovenaan mijn lijstje met wat ik niet wilde.’

Actrice Liza Sips is dit jaar te zien in Expeditie Robinson – en dat is eigenlijk een wonder. De actrice wilde namelijk nooit meedoen aan het survivalprogramma. Waarom ze dan nu toch op een onbewoond eiland zit? Liza legt het uit in gesprek met Grazia.

Thuisfront achterlaten

Wekenlang oefenen met een vuursteen, knopen uit je hoofd leren en alvast wat vetreserves opbouwen: de kandidaten van Expeditie Robinson bereiden zich op alle mogelijke manieren voor. Voor Liza Sips stond er echter iets heel anders bovenaan het lijstje. “Bij mij focuste het zich meer op het thuisfront”, vertelt ze aan Grazia. “Thuis netjes achterlaten en goed instrueren, zodat iedereen wist wat die moest doen. Want je hebt toch even helemaal geen contact”, legt ze uit. “Op het moment dat ik wist: thuis is alles goed, had ik pas meer rust. Mijn man heeft heel veel op zich genomen, en mijn ouders ook. Toen kon ik met een gerust hart weg. Dat was voor mij eigenlijk de grootste voorbereiding.”

Niet meedoen

Het had echter niet veel gescheeld of we hadden Liza nooit in het survivalprogramma gezien. Ze heeft dan ook enorm getwijfeld over haar deelname. “Ik heb altijd geroepen dat ik nooit mee wilde doen aan Expeditie Robinson”, onthult ze. Waarom niet? “Het stond gewoon bovenaan mijn lijstje met wat ik niet wilde. Ik dacht: het is gewoon niks voor mij. Ik keek het toen ook niet, het sprak me op dat moment gewoon niet zo aan. Daarbij kwam ook dat ik twee jonge kindjes thuis had zitten en in die fase van mijn leven gewoon niet het idee had van, ik ga nu makkelijk van huis – en zeker zonder contact. Maar op een gegeven moment worden de kindjes wat ouder, ze zijn nu 4 en 6, en ging ik nog eens nadenken. Ze hebben ook een eigen leven, dus als ik nu eventjes weg ben dan kan het misschien."

Daarnaast was het voor Liza op persoonlijk vlak nu ook the right time. "Ik had een lastiger jaar gehad lichamelijk, een beetje een medische molen, en ik had toen op dat moment zoiets van: ja, alles is helemaal goed, nu doe ik mezelf ook echt cadeau om een heel gaaf avontuur aan te gaan. Dus dat kwam eigenlijk wel op het goede moment voor mij." 

Vuursteen

Toen ze de beslissing eenmaal had genomen en thuis alles geregeld was, konden de voorbereidingen pas écht beginnen. Want ja, ook Liza heeft geoefend met vuur maken. “Ik heb natuurlijk ook wel gekeken of ik iets met een vuursteen kon. Maar ik had ook zoiets van, ik laat het wel op z’n beloop en ik kijk wel wat we daar op het eiland zelf moet gaan doen", geeft ze toe. Bijna alle kandidaten hebben een eendaagse cursus survivallen gedaan op de Veluwe, waar je basic skills leert zoals knopen leggen en de vuursteen hanteren. "Zodat je een beetje weet waar je aan begint", licht de actrice toe. "Ik ben ook extra gaan zwemmen. Dat is iets wat ik daarvoor eigenlijk nooit deed, maar het leek me wel handig." Een goede voorbereiding is immers het halve werk! 

Expeditie Robinson is elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4 en bij Videoland.

Beeld: Jasper Suyk