TVOH-winnaar Dany: ‘Ik heb pas twee procent laten zien. Er gaat nog veel meer komen’

'Eurovision is een van mijn grote dromen'

Hij won in maart 2021 The Voice of Holland en is nu klaar om te gaan knallen. Multitalent Dany (22) is vastbesloten om geen eendagsvlieg te worden. Ooit op het Eurovisie Songfestival staan, is zijn grote droom.

Winnaar

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat Dani van Velthoven, beter bekend als zanger Dany, The Voice won met zijn coach Anouk. Door de coronacrisis en het gebrek aan een manager zat hij echter bijna anderhalf jaar thuis. “Ik dacht altijd dat mensen in de rij staan om je te helpen als je The Voice wint, maar begeleiding was er niet echt, dus ik heb alles zelf moeten fiksen. In de tussentijd heb ik vooral heel veel op mijn kamer zitten schrijven”, vertelt de zanger in gesprek met Grazia.

Privileges

Het resulteerde in zijn eerste Nederlandstalige single Het Komt Goed, die Dany begin juli uitbracht. Een liedje waarin hij op liefdevolle wijze de zaken bezingt waar LGBTQ-jongen tegenaan lopen. “Ik realiseerde me dat ik best veel privileges heb gehad. Ik heb nooit aan mijn familie hoeven vertellen dat ik gay was, ze accepteerden me gewoon en ik kon alles zelf ontdekken. Ik heb nooit gewenst dat ik geen homo was, ik wenste altijd dat andere mensen slimmer waren. Met dit liedje, dat over de liefde van een moeder gaat, hoop ik andere queer jongeren een hart onder de riem te steken. Ik zeg eigenlijk: ‘Dit is hoe het had moeten zijn, het ligt niet aan jou.’ Ze kunnen het aan hun ouders laten horen: ‘Kijk mam, zo kan het ook’.”

Grote dromen

Dany droomt groot. “Ik zou heel graag een internationale carrière willen; het lijkt me heel vet als iedereen over de hele wereld mijn muziek luistert. Al blijf ik ook gewoon nummers in het Nederlands maken. Eurovision is een van mijn grote dromen. Maar nu ben ik daar nog een te jonge artiest voor, ik wil echt de tijd nemen om te groeien en het te doen zoals ik dat wil. Ik droom van meedoen aan Beste Zangers en Expeditie Robinson. En ik heb aan het Lucia Marthas Institute gestudeerd, dus ik wil ook nog acteren en dansen. Maar mijn eerste doel is een gouden of platinum plaat, dat hoop ik binnen een jaar te bereiken.”

Uniek

Is Dany nooit bang geweest om een eendagsvlieg te worden? “Nee”, zegt hij vastberaden. “Ik kan zingen, dansen en acteren, ik schrijf mijn eigen nummers en zie er enigszins oké uit. Ik denk dat dat genoeg facetten zijn die me uniek genoeg maken voor een langdurige carrière. Bovendien weet nog niemand wat ik écht allemaal kan. Ik heb pas twee procent laten zien… er gaat nog veel meer komen!”

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Brunopress

Laatste nieuws