Nagellak op je kleding gemorst? Zo krijg je die vlek er weer uit

Er is een handig en eenvoudig stappenplan voor.

Het vijlen en lakken van onze nagels is voor ons altijd echt een spa moment. Helaas kan het gebeuren dat er nagellak op je kleding terechtkomt. Hoe krijg je dat er nou zo goed en makkelijk mogelijk uit? Wij hebben een handig stappenplan voor je.

Reden tot zorgen

Nagellak op je kleren kan voor behoorlijk wat paniek zorgen, omdat het een product is dat lang blijft zitten. “Nagellak is ontworpen om een harde, duurzame kleurfinish te hebben. Doorgaans zijn ze gemaakt om blootstelling aan verschillende zepen aan te kunnen, zoals body wash en handzeep. Dat maakt het verwijderen ervan met soap-based producten lastig”, aldus Principal Scientist Jennifer Ahoni. Daarnaast speelt tijd natuurlijk een rol: hoe langer nagellak de tijd krijgt om in de stof van je kleding te trekken, hoe moeilijker je het er weer uit krijgt.

Deppen of schrapen

Toch is er niet meteen een man overboord als het een keer fout gaat en kun je een makkelijk stappenplan volgen. Allereerst is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te deppen met keukenrol of een keukendoekje. Dat werkt echter alleen als de nagellak nog nat is. Blijkt hij al te zijn opgedroogd, dan kun je de bovenste laag er het beste afschrapen met een bot mesje of een pasje. De volgende stap is het behandelen van de vlek met vlekverwijderaar. Druppel een klein beetje daarvan op de rand van de vlek en druk er vervolgens zachtjes op met een watje. De kleur van de nagellak trekt dan in het watje.

Weken en wassen

Nadat je zoveel mogelijk van de nagellak hebt verwijderd met watjes, is het belangrijk om de plek met water te spoelen. Daarna moet het kledingstuk de wasmachine in en gewassen worden met een kwalitatief goed wasmiddel. “Als nagellak extra moeilijk te verwijderen blijkt, is het verstandig om het kledingstuk eerst te laten weken. Maak een sopje met water en een eetlepel wasmiddel. Was het kledingstuk vervolgens op de warmst toegestane stand (wat je op het label in het kledingstuk kunt zien)”, tipt Ahoni. Laat het kledingstuk tot slot goed aan de lucht drogen. Als de vlek nog niet helemaal is verdwenen, kun je alle stappen gerust herhalen.

Last resort

Mocht het niet lukken met het stappenplan hierboven, dan kun je altijd overgaan op het gebruik van nagellakremover. Daarbij moet je wel goed oppassen. “Zorg ervoor dat de nagellakremover een acetonbasis heeft, want sommige conditioners in die producten kunnen een olie-achtig laagje achterlaten”, aldus Ahoni. Ze raadt ook aan om kledingstukken van zijde en wol niet met nagellakremover te behandelen, maar naar een stomerij te brengen.

Bron: InStyle | Beeld: iStock

Laatste nieuws