Heb jij al van orbiting gehoord? Waarschijnlijk doe je het zelf ook weleens

En het wordt niet als iets positiefs beschouwd...

Tegenwoordig leeft iedereen twee levens: eentje in the present en eentje via onze schermen. We besteden dagelijks heel wat tijd aan onze online profielen. Daarbij maken we ons allemaal weleens schuldig aan iets wat ‘orbiting’ genoemd wordt. Wij vertellen je wat dat inhoudt.

Zelf bepalen

Het online leven heeft als grote voordeel dat je alles zelf kunt kiezen. Jij bepaalt wat er op jouw socials verschijnt en met wie je in contact blijft. Als je dat niet wilt, hoef je nooit echt met iemand te praten. Daar zit ook meteen de valkuil, want het is heel makkelijk om je achter een scherm te verschuilen. Orbiting is daar een gevolg van.

Geen echt contact

Wat het inhoudt? Het werkwoord ’to orbit’ betekent ‘draaien’. Orbiting houdt in dat je online om iemand heen draait. Je bekijkt alles wat diegene doet, van Instagram Stories tot Facebook-posts en video’s. Af en toe reageer je daarop, maar daar blijft het dan bij. Je onderhoudt dus contact met iemand zonder écht contact te hebben. Het is een makkelijke manier om wel op de hoogte te blijven wat iemand doet en beleeft, maar niet uitgebreid te hoeven reageren.

Oppervlakkig

Bij verre kennissen of oude vrienden is orbiting niet zo erg. Maar als het bijvoorbeeld over een ex-geliefde gaat, is het meteen een heel ander verhaal. Orbiting zorgt er dan wel voor dat iemand steeds maar weer op je scherm blijft verschijnen. Of jij het nu zelf doet of dat iemand anders de techniek bij jou toepast: orbiting wordt niet gezien als iets positiefs. Het blijft allemaal heel oppervlakkig, wat vooral een nadeel is als je eigenlijk op zoek bent naar diepere online connecties. Wat je ertegen kunt doen? Een kort maar krachtig advies: af en toe een social media detox en offline met je vrienden afspreken doet wonderen.

Bron: NSMBL | Beeld: iStock

Laatste nieuws