Het hele weekend bankhangen? Dat kun je blijkbaar beter niet doen

Tijd om van die bank af te komen!

Het hele weekend op de bank chillen en je je favo series en films bingen, terwijl je de nodige borrelplankjes en drankjes geniet? We love it. Hoewel zo’n weekendje bankhangen heel verleidelijk is, kun je het beter niet doen en in beweging komen. Onderzoekers leggen uit waarom dat zo belangrijk is.

Beweging

Tuurlijk, af en toe een dagje op de bank doorbrengen kan echt geen kwaad. Maar een paar dagen achter elkaar op de bank liggen kun je beter niet doen. Je doet je lichaam er namelijk geen plezier mee, leggen onderzoekers uit. Heb je de hele week achter het bureau gezeten? Dan is het cruciaal dat je in het weekend beweegt. Als je in het weekend twee dagen op de bank doorbrengt, dan belast je je lichaam zelfs nog meer dan die vijf dagen ervoor achter je bureau.

Het is daarom het beste om in het weekend elke dag 20 minuten te bewegen. Een stukje wandelen of fietsen kan al het verschil maken. Onderzoekers van de universiteit van South Carolina in Amerika kwamen tot de conclusie dat 40 minuten beweging in het weekend er al voor zorgt dat je 1,6 procent van je lichaamsvet in een jaar verliest. En dat is belangrijk voor de gezondheid van je hart.

Eetpatroon

Waarom bewegen in het weekend extra belangrijk is? Omdat je doordeweeks vaak al gezond en minder eet dan in het weekend. Als je in het weekend én ongezond eet én niet beweegt, dan heeft dat dus dubbel invloed op je gezondheid. Dus zit jij in het weekend geregeld op het terras met een portie bitterballen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je die 20 minuten beweging meepakt. Dit kan ook al door huishoudelijke klusjes te doen bijvoorbeeld.

Het onderzoek werd door wetenschappers uitgevoerd onder 332 mensen tussen de 20 en 35 jaar. Ze hielden hun eetgewoonten en hun bewegingspatroon bij en aan de hand hiervan maakten de onderzoekers een vergelijking tussen doordeweeks en het weekend. Dit werd drie maanden bijgehouden.

Bron: Tips en Weetjes, Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws