Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Duncan Laurence vertelt aan Robbert Rodenburg over paniekaanvallen

'Ik dacht dat ik doodging.'

Ambassadeurs van de Vrijheid vertrekken naar de festivals

Gisteren kwam Robbert Rodenburg met een nieuwe aflevering van Open Kast, waarin zanger, songwriter en Songfestival-winnaar Duncan Laurence zich openhartig opstelt. Zo gaat hij in op zijn pestverleden, zijn plek als biseksuele man in de queer community en vertelt hij over zijn mental health struggles.

Paniekaanvallen

Zo deelt Duncan dat hij de afgelopen tijd weer goed in z'n vel zit, maar dat is niet altijd zo geweest. Er was namelijk een periode dat hij kampte met zware paniekaanvallen. Het ging voor het eerst mis tijdens het alternatieve Songfestival in 2020.

"Iemand bij de regie had toen de fout gemaakt door vlak voordat ik opging te zeggen: '80 miljoen mensen kijken nu naar je.' En ik schoot echt volledig in paniek. Ik dacht dat ik doodging, letterlijk", deelt de 28-jarige zanger. "De eerste keer dat je zo'n angstaanval hebt, dat voelt zo. Ik had er nooit last van, maar sinds ik op dat moment getriggerd werd, heb ik er een aantal gehad." Heavy!

Lockdown

En zoals voor zovelen, maakte de coronacrisis het er niet makkelijker op. "Het was een lastige periode om het een plekje te geven, omdat ik ook geen oefening had om eroverheen te komen. Ik kon niet door – ik moest thuiszitten. Het leven was heel onwerkelijk. We wisten niet wat er morgen zou gebeuren. Dat wekte alleen maar paniek op, want hoelang moet ik door dit heen? Hoelang gaat het duren voordat ik weer naar buiten kan, onder de mensen kan zijn, en weer kan optreden?"

Helemaal happy

Maar nu gaat het allemaal weer een stuk beter met de artiest. Wel kan hij nog flink last hebben van zenuwen voor z'n optredens. Maar daar kan hij een stuk beter mee omgaan. Zo heeft hij inmiddels een hoop tools die hem flink helpen. En zijn grootste tip, mocht je zelf ook met je mental health in de knoop zitten? "Je moet het ook niet ontkennen. Ontkennen maakt het alleen maar erger."

"Ik heb geen paniekaanvallen meer gehad sinds december verleden jaar. Ik ben allang weer chill en oké", deelt Duncan.

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress