Shocking: de morning-afterpil werkt niet na ovulatie

Een gynaecoloog legt uit hoe het zit.

We zijn natuurlijk altijd voorzichtig als het aankomt op sex, maar er kan gewoonweg soms iets gebeuren wat je niet had voorzien. Gelukkig kunnen we in uiterste gevallen altijd terugvallen op de morning-afterpil. Alhoewel, deze pil biedt geen garantie op bescherming tegen een ongewenste zwangerschap.

Hormoonhuishouding

Noor Paridaans is gynaecoloog bij het Haaglanden MC en legde aan LINDA.nl uit hoe het zit. De morning-afterpil is sinds 2005 zonder recept verkrijgbaar bij apotheken, maar ook bij drogisterijen. Die laagdrempeligheid maakt het een populair anticonceptiemiddel, zegt Paridaans, maar zij is niet blij met hoe gemakkelijk we kiezen voor die pil. “Het is enkel en alleen een noodmiddel en absoluut niet geschikt voor veelvuldig gebruik.” Dit komt doordat het de hormoonhuishouding flink verstoort en bepaalde pillen voor leverproblemen kunnen zorgen bij veelvuldig gebruik. Duidelijk!

Oké, dus sowieso niet te vaak gebruiken, check. Maarre, het biedt dus ook geen garantie op bescherming tegen ongewenste zwangerschap? Klopt. “Dit komt omdat de werking van de morning-afterpil afhankelijk is van het moment waarop je ‘m neemt”, legt Paridaans uit. Huh?

Uitstellen van de eisprong

Sowieso geldt natuurlijk, hoe sneller na de intimiteit, hoe beter. Want wat de pil doet is het uitstellen van je ovulatie, oftewel, je eisprong. Ten onrechte denken mensen wel eens dat deze vorm van anticonceptie de zwangerschap afbreekt, maar in werkelijkheid voorkomt de pil die. Is die eisprong dus al geweest, dan kan de morning-afterpil niks meer doen. Enne, laat dat nou net het moment zijn waarop je het meeste vruchtbaar bent en de kans op zwangerschap het grootst is.

“Eitjes kunnen maar een beperkte tijd bevrucht worden, daarna sterven ze”, zegt Paridaans. Een week na je eisprong is de kans op een zwangerschap dus enorm klein, legt de gynaecoloog uit. Al betekent dit niet dat je geen anticonceptie hoeft te gebruiken in die periode. Het is namelijk heel moeilijk te voorspellen wanneer die ovulatie precies is, doordat onze menstruatiecyclus zo kan verschillen per keer.

Anticonceptie

Het probleem met de morning-afterpil is dus dat je niet goed kan weten of je eisprong al is geweest of dat je ‘m voor was met zo’n pil. Zo kan het dus zijn dat de eicel alsnog is bevrucht en je zwanger bent geraakt, terwijl jij denkt dat je veilig bent doordat je de morning-afterpil hebt genomen. Aha! Als je niet zwanger wilt worden, zorg er dan altijd voor dat je anticonceptie gebruikt.

Bron: Linda.nl, Morningafterpiladvies.nl | Beeld: Sex Education

Laatste nieuws